e-Ticarette Sosyal Medya Kullanımı

BlogE-ticaret
e-Ticarette Sosyal Medya Kullanımı
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 11 dakika okuma süresi

E-ticarette sosyal medya kullanımı, satışları artırmak için uygulanabilecek etkili bir yoldur. Çoğu firmanınkendine ait bir e-ticaret sitesi, online pazar yerlerinde mağazası olsa da sosyal medyayı da etkin bir şekilde kullanır. Bu sayede hedef kitlesine farklı kanallardan ulaşır. E-ticarette sosyal medya kullanımı markalaşma yolunda da önemli bir adımdır.

Sosyal medyada geçirilen zamanın artması ticaretle uğraşan kişileri cezbeden bir durumdur. İnsanlar günün büyük bir bölümünü çeşitli platformlarda harcarken alışverişlerini de sosyal medya üzerinden yapmayı tercih eder. Birebir satıcıyla iletişim kurma imkânı da veren platformlar, müşteri yorumlarını görebilme açısından da faydalıdır.

E-Ticarette Sosyal Medya Kullanmanın Önemi

E-ticarette sosyal medya kullanımının önemi farklı açılardan ele alınabilir. Satıcılar, sosyal medyayı sadece tanıtım amaçlı kullanabilir. Farklı sosyal medya kanallarından satış yapmasalar bile ürünlerini çeşitli görsel ve metinsel araçlarla geniş kitlelere tanıtabilirler. 

Tanıtımın yanı sıra sosyal medya, hedef kitle belirleme amaçlı da kullanılabilir. Profili herkese açık olan ve sizin ürünlerinizle ilgilenmesi muhtemel olan kişiler üzerinde bir inceleme yapabilirsiniz. Bu sayede en doğru hedef kitleye ulaşmanız mümkün olur. 

Sosyal medya rakip analizi için de ideal bir alandır. Rakiplerinizin çeşitli mecralarda yaptığı çalışmaları inceleyerek kendinize yol haritası oluşturabilirsiniz.

E-Ticarette Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalıdır?

E-ticarette sosyal medya kullanımı, sizin sektörünüze ve sattığınız ürünlere göre şekillenir. Ürünleriniz kimlere hitap ediyorsa ona uygun olan platformda her zaman aktif bir şekilde yer almalısınız. Sosyal medya platformlarının her birinin kendine göre bir algoritması vardır. Aynı zamanda hepsinin kullanıcı profili de farklıdır. Bu nedenle ilk önce hangi platformun size uygun olduğunu belirlemenizde fayda vardır.

E-Ticarette Sosyal Medyanın Etkisi Nedir?

E-ticarette sosyal medyanın etkisi, sizin çalışmalarınızı ne denli profesyonelce yönettiğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Milyonlarca kullanıcının ve bir o kadar da satıcının yer aldığı sosyal medya platformlarında başarı elde etmek için çok planlı hareket etmek gerekir. Bilinçsizce yapılan çalışmalar size hiçbir fayda sağlamayacağı gibi zaman ve para kaybettirebilir.

Sosyal medyanın olumlu etkilerinden yararlanmak için şu şekilde hareket etmelisiniz:

  • Niş bir ürün belirlemelisiniz.
  • Firmanıza ya da işinize özel bir sosyal medya stratejisi oluşturmalısınız.
  • Başarılı sosyal medya çalışmalarından ilham almalısınız.
  • Profesyonellik gerektiren konularda eğitimlere katılmalısınız. 

Yukarıdaki maddelere göre hareket ettiğiniz takdirde sosyal medyanın olumlu etkileri ile karşılaşmanız daha kolay olur. Böylece istediğiniz satış grafiğini yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda sosyal medyadan e-ticaret sitenize ya da online pazar yerlerindeki mağazalarınıza ziyaretçi de çekebilirsiniz.

E-Ticarette Hangi Sosyal Medya Platformları Kullanılmalıdır?

E-ticarette sosyal medya platformlarının kullanımı için ilk önce detaylı bir araştırma yapmanızda fayda vardır. En popüler sosyal medya platformları Facebook, Instagram ve Tiktok olarak sıralanabilir. WeAreSocial 2022 Türkiye raporuna göre sosyal medya kullanım oranları aşağıdaki tabloda yer alır.

Sosyal Medya Platformu Kullanım Sırası

Kullanım Yüzdesi(%)

Whatsapp

93,2

Instagram

92,5

Facebook

78,1

Twitter

69,6

Facebook Messenger

54,3

Telegram

53,7

TikTok

47,6

Pinterest

40,7

Snapchat

37,2

Linkedin

28,2

Skype

26,2

Imessage

20,4

Discord

20,1

Tumblr

13,3

Reddit

11,1

Yukarıdaki tabloyu hangi amaçla insanların bu sosyal medya platformlarını kullandığına bağlı olarak da değerlendirmek gerekir. Whatsapp normal SMS gönderiminin yerini aldığı için aslında daha çok iletişim için tercih edilir. Bu nedenle kullanım oranı yüksektir. Böyle düşününce sosyal medyada en çok kullanılan uygulama olarak Instagram’ı ilksıraya almakta herhangi bir sakınca yoktur.

Facebook Üzerinden E-Ticaret

Facebook üzerinden e-ticaret yapmak isteyenler, tamamen profesyonel bir şekilde hesabını oluşturmalıdır. Profil kısmında firmanın adı, türü yaptığı iş gibi detaylar kapsamlı şekilde yer almalıdır. Profil fotoğrafında firma logosu kullanılmalıdır. Paylaşımlar sırasında yükleyeceğiniz fotoğraflar, Facebook’un belirlediği sınırlara uygun olmalıdır. 

Sayfanız kurumsal kimliğinizi yansıtacak nitelikler taşımalıdır. Bu nedenle tüm iletişim bilgilerinizi hesabınıza eklemelisiniz. Çalışma saatleri ve fiziksel bir işletmeniz varsa vereceğiniz adres bilgileri de ziyaretçilerinizin güvenini kazanmanız açısından önemlidir. Facebook hesap adınızı belirlerken firma ya da marka adınızı kullanmaya özen göstermelisiniz.

Tanıtım videolarınız, misyon ve vizyon bilgileriniz, tarihçeniz hesabınızda yer almalıdır. Bunun yanı sıra ürünlerinizin öne çıkan özelliklerinden ve kullanıcılara sağlayacağı faydalardan da her paylaşımda bahsetmelisiniz.

Facebook Marketplace’de Nasıl Satış Yaparım?

Facebook, Marketplace satış sistemine sahiptir. Akışta sol üst kısımda yer alan Marketplace sekmesine girerek ardından “Yeni İlan Oluştur”  ve “Satılık Ürün” kısımlarına tıklayarak burada satış yapabilirsiniz.

Facebook’ta Nasıl Mağaza Açarım?

Facebook’ta mağaza açmak, satışlarınızı daha kolay bir şekilde yapmanızı sağlar. Bunun için kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra yerel işletme, marka ya da şirket seçeneklerinden birini seçmelisiniz. Ardından alışveriş şablonu ve mağazaya tıklayarak gerekli ayarlamaları yapacağınız kısma ulaşmalısınız. Alışveriş yöntemini ve para birimini belirleyerek Facebook mağazanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Instagram Üzerinden E-Ticaret

Instagram üzerinden e-ticaret diğer platformlara göre daha popülerdir. Instagram’ın kendine has bir alışveriş sisteminin bulunması sayesinde birçok internet kullanıcısı bu platform üzerinden ürün alımı yapmayı daha kolay bulur. Yapılan araştırmalar, her gün yaklaşık 200 milyon kullanıcının işletme profillerini ziyaret ettiğini gösterir.

Instagram üzerinden mağaza açarak doğrudan satış yapabilirsiniz. Bunun için şu şartları sağlamanız gerekir:

  • Kuruluşu tamamlanmış bir işletmeniz olmalıdır.
  • Ürün satışı yapmalısınız.
  • İşletmeniz Facebook’un Instagram’da satış için belirlediği kriterleri taşımalıdır.
  • Bir e-ticaret siteniz olmalıdır.

Bu şartları taşıyorsanız “Ayarlar” kısmından hesabınızı işletme profiline çevirerek ilk adımı atabilirsiniz. Ardından ürün kataloğunuzu oluşturmalısınız. Bunu yapmak için Facebook Business Manager uygulamasını kullanabilirsiniz. Aynı zamandan Shopify ve BigCommerce üzerinden de ürün kataloğunuzu Instagram’aentegre edebilirsiniz.

Son aşamada ise Instagram yetkililerinden satış yapmak için onay almanız gerekir. Bunun için “Ayarlar” ve ardından “Alışveriş Özelliği için Kaydol” kısmına tıklamalısınız.

Tiktok Üzerinden E-Ticaret

Tiktok üzerinden e-ticaret yapmak mümkün olmasa da bilinirliğinizi artırmak için bu platformu kullanma şansınız vardır. Tiktok’ta bir hesabınız olduğu takdirde daha geniş kitlelere ulaşabilir; reklam ve paylaşımlar ile adınızı duyurabilirsiniz. Mevcut e-ticaret sitenize trafik çekmek için de Tiktok fayda sağlar.

Tiktok özellikle gençler arasında popüler bir uygulamadır. Gençlere yönelik ürünlerin satışını yapan firmalar, bu platformu kullanarak hedef kitlesine daha kolay şekilde ulaşır.

Pinterest Üzerinden E-Ticaret

Pinterest üzerinden e-ticaret sitenize ciddi bir trafik çekmeniz mümkündür. Tüm dünyada gittikçe popüler hale gelen Pinterest bir pano sistemine sahiptir. Görsel ve video paylaşımı yapabileceğiniz bu platformdan ürünlerinizi hedef kitlenize tanıtabilirsiniz. Burada yapılan paylaşımlara “Pin” adı verilir. E ticarette sosyal medya kullanımında başarı için siz de Pinterest’te aktif olmalısınız.

Birbirinden farklı panolar oluşturmak, yüksek çözünürlüklü görseller paylaşmak platformu etkin kullanmak için yapabilecekleriniz arasındadır. Aynı zamanda kullanıcıların yorumlarına aktif şekilde dönüş yapmak da bu aşamada fayda sağlar.

Sosyal Medya Satış Süreci Nasıl Olmalıdır?

Sosyal medya satış sürecinde etkin bir müşteri iletişimi son derece önemlidir. Aynı ürünü satan çok fazla satıcının olması rekabetin artmasına neden olur. Bu rekabetle baş etmek ise ürün odaklılığını bir kenara bırakıp tüketiciyle etkileşim kurmayı gerektirir.

E-ticarette sosyal medya kullanımı sürecinde, müşterilerinizle bağ kurmak için ürünün onlara sağlayacağı faydaları ön plana çıkarmalısınız. Aynı zamanda ürün dışına çıkıp etkileşimi artırmak için farklı sosyal medya paylaşımları da yapabilirsiniz. Müşterinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirmek adına her zaman iletişime açık olmanız da önemlidir. Bunun için iletişim kanallarından gelen sorulara, paylaşımlarınıza yapılan yorumlara anında dönüş yapmalısınız.

Sosyal Medya Paylaşım Sıklığı Nasıl Belirlenir?

Sosyal medya paylaşım sıklığı için net bir ölçü belirlemek güçtür. Sektörünüz, takipçilerinizin beklentileri ve farklı detaylar bu noktada etkili olabilir. Uzun süre paylaşım yapmamak, takipçilerinizle aranızdaki bağın zayıflamasına sebep olur. Aşırı paylaşım yapmaksa takipçilerinizi sıkabilir.

Instagram için kendinize şöyle bir plan oluşturabilirsiniz:

  • Günlük bir gönderi
  • 5 hikâye
  • 3 günde bir reels 

Bu şekilde bir planlama sıkıcı olmadan ürünlerinizi tanıtmanıza yardımcı olur.

Sosyal Medya Hesaplarını Yönetmek İçin Profesyonel Destek Almak Gerekir mi?

Sosyal medya hesaplarını yönetmek için profesyonel destek almak bazı durumlarda gerekli olabilir. Örneğin, sosyal medya hesabınızı yönetmek için çok fazla vaktiniz yoksa profesyonel Instagram uzmanlarından destek alabilirsiniz. Bu sayede hesabınız sürekli aktif kalır. Hangi paylaşımları yapmanız gerektiği konusunda emin değilseniz bir Instagram danışmanıyla çalışmanızda fayda vardır.

Sosyal Medya Satış Sürecinde Hangi Programlar Kullanılır?

Sosyal medyadan satış sürecinde kullanılan programlar oldukça fazladır. Tasarım, paylaşım planlama, etiket bulma gibi farklı amaçlarla birçok programdan yararlanabilirsiniz. Bu sayede hesabınız çok daha profesyonel bir görüntüye kavuşur.

Canva

Canva tasarımlarınız için kullanabileceğiniz bir programdır. Bu programı hem web sitesi üzerinden hem de uygulama üzerinden kullanabilirsiniz. Sosyal medyada kullanmak üzere Canva’da; story, gönderi, hikâye ve reels tasarımları yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurumsal afişler, sertifikalar, logolar da bu program aracılığıyla tasarlanabilir. Canva’da yer alan hazır şablonlar, profesyonel tasarımları aratmayacak paylaşımlar ortaya çıkarmanıza yardımcı olur.

AdobePhotoshop

AdobePhotoshop en sık kullanılan tasarım programlarından biridir. Bu programı kullanarak vektörel çizimler, fotoğraf düzenleme, reklam afiş tasarımı gibi pek çok işlem yapılabilir. Profesyonel tasarımcıların vazgeçilmezi olan AdobePhotoshop kullanmak için belirli bir eğitim almanız gerekir.

Stok Görsel Siteleri

Stok görsel siteleri paylaşımlarınız sırasında ihtiyacınız olan görselleri size sunar. Ürün odaklı olmayan paylaşımlarınızda stok görsel sitelerinden indirdiğiniz resimleri kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz sitelerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • shutterstock.com
  • istockphoto.com
  • pexels.com
  • unsplash.com

Video Düzenleme Programları

Video düzenleme programları; kesme, biçimlendirme, hızlandırma ve parçaları birleştirme gibi işlemler için kullanılır. Çekimlerinizi yaptıktan sonra bu programları kullanarak gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Sosyal medya platformlarında hikâye ve reels gibi paylaşımlarda bazı süre sınırlamaları vardır. Videolarınızı bu sınırlamalara uygun hale getirmek için şu programlar arasından birini kullanabilirsiniz:

  • Capcut
  • Movie Maker
  • Openshot
  • VSDC
  • Lightworks
  • Shotcut

Sosyal Medya Satışlarını Artırmak için Ne Yapılabilir?

Sosyal medya satışlarını artırmak için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde sosyal medya hesaplarınız rakipleriniz arasında öne çıkar. Aynı zamanda bu şekilde ilgi çekici bir hesap yaratmanız da mümkündür.

SEO

SEO çalışmalarınız için sosyal medya hesaplarınızı kullanma şansınız vardır. E ticaret sitenizin ya da online pazar yerlerindeki mağazalarınızın trafiğini artırmak için sosyal medyadan yararlanabilirsiniz. Profillerinizde linklerinizi paylaşmak, hikâyeleriniz ya da gönderileriniz üzerinden link vermek SEO açısından etkili bir yoldur.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamları geniş kitlelere ulaşmanın en etkili yoludur. Facebook ve Instagram reklamları, Meta Business Suite üzerinden yönetilir. Bu uygulama üzerinden bir bütçe belirleyerek ve hedef kitle tespiti yaparak reklam verebilirsiniz. Reklamı mevcut paylaşımlarınız ya da yeni bir gönderi üzerinden oluşturabilirsiniz. Sosyal medya reklamlarını uzun süreli vermek her zaman daha etkili sonuçlar doğurur. Bütçeniz az olsa bile süreyi uzun tutarak daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.

Influencer İş Birlikleri

Influencer iş birlikleri sosyal medyada daha çok kişiye ulaşmanın etkin bir yoludur. Yüz binlerce ya da milyonlarca takipçisi olan influencerlar, tanıtımlarını yaptıkları ürünlerin satışlarının artmasında önemli bir rol oynar. Hedef kitlenizin takip ettiği influencerlar ile çalışarak siz de böyle bir fayda elde edebilirsiniz. Influencer ücretleri takipçi sayısına ve popülerliğine göre değişiklik gösterir.

Rakip Analizi

Rakip analizi sosyal medya satışlarınızı artırmak için yapmanız gerekenlerden biridir. Sizinle aynı ya da benzer ürünleri satan hesapların izlediği stratejiyi takip ederek kendi çalışmalarınıza yön verebilirsiniz. Burada birebir aynı paylaşımları yapmaktan ziyade sadece fikir almak amaçlı rakiplerinizi değerlendirmenizde fayda vardır.

E-Ticarette Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

E-ticarette doğru fiyatlandırma, ürünün size olan maliyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda satış sürecinde katlanmak zorunda olduğunuz maliyetler de fiyat belirleme sürecinde etkilidir. Bu aşamada ürünün piyasa değerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Piyasa fiyatının çok altında ya da üstünde bir fiyat yerine standartlara uygun bir tutar belirlemeniz gerekir.

Sosyal Medya Hesap Yönetiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sosyal medya hesap yönetiminde dikkat etmeniz gereken detaylar oldukça fazladır. Bunların başında Facebook, Instagram gibi platformların kendine has kurallarının olduğunu bilmek gelir. Bu platformların bir aracı olduğunu da hiçbir zaman unutmamak gerekir. Örneğin, siyasi ya da farklı bir nedenle bir ülkede sosyal medya sitelerine erişimin engellenmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle sadece sosyal medya üzerinden bir satış politikası izlemek çok sağlıklı olmayabilir.

Platformun Kurallarına Uygun Hareket Etmek

Platformun kurallarına uygun hareket etmek hesabınızın her zaman kullanılabilir olması açısından önemlidir. Yapacağınız kural dışı davranışlar, hesabınızın tamamen kapatılmasına ya da belirli bir süre askıya alınmasına sebebiyet verir. Aynı zamanda markanızın imajı da bu durumdan olumsuz etkilenir. 

Bazı kişi ve firmalar takipçi satın alarak popüler bir hesap görüntüsü çizmeye çalışır. Bu durum algoritma tarafından fark edildiğinde ise hesabın kapatılması söz konusu olabilir. Takipçi satın almak gibi hilelerden kaçındığınız takdirde böyle sorunlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta paylaşımlarınızın içeriğidir. Yasa dışı, genel ahlaka uygun olmayan paylaşımlar algoritmanın sizi cezalandırmasına sebep olur. Instagram özelinde yasaklı hashtagler kullanmak da cezalandırılmanıza sebep olur.

Hesap Güvenliğini Sağlamak

Hesap güvenliğini sağlamak hesabınızın kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi açısından önemlidir. Bu nedenle şifrenizi kimseyle paylaşmamalı ve kolay tahmin edilemeyecek bir şifre belirlemelisiniz. Sosyal medya hesaplarınızdan size gönderilen linklere tıklamanız halinde hesabınız başkalarının eline geçebilir.

Dolandırıcılar, çoğunlukla “Hesabınız kötü niyetli kişilerin eline geçti.”, “Telif yasasını ihlal ettiniz.” gibi mesajlar atarak sizi kandırmaya çalışır. Bu gibi mesajlarla beraber gönderilen linke tıkladığınızda ise hesabınız dolandırıcıların eline geçer. İki faktörlü kimlik doğrulaması gibi güvenlik önlemlerini hesabınızda aktif hale getirerek üst düzey bir koruma sağlayabilirsiniz. E-ticarette sosyal medya kullanımı sürecinde yedek hesap edinerek hesabınızın çalınması halinde en azından paylaşımlarınızı kurtarabilirsiniz.

E-Ticarette Eticex'i Tercih Etmenin Avantajları

E-ticarette doğru hamleler için Eticex ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. E-ticarete yeni atılanlar ve profesyoneller için geniş kapsamlı çözümler sunan Eticex sayesinde satış grafiğinizi her geçen gün daha da yükseltebilirsiniz. Güvenilir bir e-ticaret altyapısı kullanmak, size can sıkıcı teknik sorunlarla uğraşmadan sadece satışlarınıza odaklanma fırsatı verir. Bu sayede sosyal medya üzerinden de etkin bir çalışma yürütebilirsiniz.

Eticex’in Sosyal Medya Modülü Var mıdır?

Eticex sosyal medya modülleri, sizin hedef kitlenizde yer alan takipçilere ulaşmanızı kolaylaştırır. Instafeedmodülü sayesinde sosyal medya hesabınızın akışını web sitenizde yayımlama şansınız vardır. Instagram hesabınızdaki paylaşımlarınızı web sitenizde gören kullanıcılar, sosyal medya üzerinden sizi takip etmek konusunda daha istekli olur. Instagram Story Modülü ile hikaye paylaşımlarınızı e-ticaret sitenizde de gösterebilirsiniz.

Eticex Instagram işletme hesabınızı, Facebook işletme hesabınızı ve E-ticaret sitenizi tek bir panelde entegre ederek sitenize yüklemiş olduğunuz ürünleri bu sosyal medya kanallarının mağaza kısmında yayınlanabilir olmasını sağlar. Meta sayesinde bu platformlardan sitenize ziyarette bulunan kişilerin istatistiklerini takip edebilmenizi de sağlamaktadır.

Eticex’in Farklı Paket Alternatifleri Var mıdır?

Eticex’in farklı paket alternatifleri sayesinde firmanıza uygun bir seçim yapabilirsiniz. Eticex e-ticaret paketlerinin yanı sıra sadece size özel çözümleri de vardır. Bunun yanı sıra entegrasyon seçenekleri ve özel tasarım hizmeti de e-ticarette elinizi güçlendirir. Standartların dışında son derece özel tasarımlar, kullanıcıların hemen çıkma oranlarını düşürerek sitenizde uzun süre vakit geçirmenizi sağlar.

Eticex’in E-İhracat İçin de Çözümleri Var mıdır?

Eticex’in e-ihracat için çözümleri vardır. Firma sizi bu konuda destekleyerek satışlarınızı uluslararası arenaya taşımanızı sağlar. E-ihracat için sunulan destekler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Bölgesel fiyatlandırma
  • Yabancı dil desteği
  • Google translete
  • Bölgeye göre para birimi tanımlama
  • Farklı bölgelerdeki ziyaretçilerin kendi dilinde sitenizi görüntüleyebilmesi
  • Her ziyaretçinin kendi para birimini kullanabilmesi.
Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.