Pazar Araştırması ve Ürün/Hizmet Seçimi

BlogE-ticaret
Pazar Araştırması ve Ürün/Hizmet Seçimi
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 3 dakika okuma süresi

Bir fikri değerlendirmek, bir ürünü piyasaya sürmek ve sonucunda başarı elde etmek için, öncelikli olan süreç pazar araştırması ile başlamaktadır. Pazar araştırması doğru bir şekilde yapılmadan, mal ya da hizmet seçimine gidilmesi, başarının gerçekleşmeyeceğini net bir şekilde gösterir. Bu nedenle mal ya da hizmetinizin neden satın alındığı, satın alındığında hangi faktörlerin değerlendirildiği, süreç içerisinde ele alınmalıdır. Bunun sonucunda, pazara çok daha etkili şekilde girme şansı elde edebilirsiniz. Peki, pazar araştırması ve ürün/hizmet seçimi nasıl gerçekleştirilir?

Pazar Araştırması Nedir?

Bir mal ya da hizmet için pazara girmeden önce, pazarda yer alan tüketiciler ile rakipler hakkında bilgi toplanması, ilgili kişilere soru sorulup, cevapların alınması, pazar araştırması olarak adlandırılmaktadır. Pazar araştırması ile ilgili temel değerler aşağıdaki gibidir:

  • Mal ya da hizmet için pazara giriş yapmadan; pazardaki güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin belirlenmesi, daha sonra pazara daha etkili şekilde girilmesi, pazar araştırmasının amacıdır.
  • Problemleri tespit etme, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılama gibi avantajları yakalamak için gerekli olan bir süreçtir.
  • Pazar araştırması ile hedef kitlenizin sosyal, ekonomik, kişisel ve coğrafi yapısı ile ilgili pek çok kıstasa ulaşabilirsiniz.
  • Odak grup görüşmeleri, derinlemesine mülakat ve projektif teknikler başta olmak üzere pek çok yöntem kullanılarak süreç gerçekleştirilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, pazar araştırması bir süreçten oluşmakta, mal ya da hizmet piyasaya sürülmeden, pazar araştırması yapılmaktadır.

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Bir mal ya da hizmetin istendiği gibi performans sergilemesi için pek çok faktör göz önünde bulundurulmalı, bundan önce mutlaka pazar araştırması yapılmalıdır. Peki, pazar araştırması nasıl gerçekleştirilir?

  • Birincil Pazar Araştırması: Birincil veriden de anlaşılacağı üzere, bundan önce herhangi bir şekilde üretilmemiş, baştan toplanan verilerden oluşur. Pazar araştırmasının en baştan veri toplamaya odaklı bir şekilde gerçekleştirilmesini anlatmaktadır.
  • İkincil Pazar Araştırması: Burada ise daha önce toplanmış olan verilerin işlenmesi temel hedeftir. Sayısal verilerin analiz edilmesi ve üzerlerinde işlemlerin yapılması ile ikincil pazar araştırması gerçekleştirilmektedir.

Bir pazar araştırması yapılırken bu işlemler gerçekleştirilir ve toplanan bu veriler çerçevesinde mal ve hizmetin pazara sokulup sokulmayacağına karar verilir. Peki, ürün ve hizmet seçimi nasıl gerçekleştirilir?

Ürün/Hizmet Seçimi Nasıl Gerçekleştirilir?

E-ticaret sitesi önce aklınızda bir ürün/hizmet fikrinin olması, daha sonra bu fikrinizin pazar araştırması ile analiz edilmesi gerekir. Bu analiz gerekli yöntemler kullanılarak gerçekleştirildikten sonra, ürün/hizmet seçiminizi tam anlamı ile gerçekleştirmelisiniz. Bunu yaparken aşağıdaki sorulara dikkat etmeniz sizin için önemli değerleri elde etmenizi sağlayacaktır:

  • Ürün/hizmet bir probleme çözüm oluyor mu?
  • Yenilikçi özellikler taşıyor mu?
  • Mevsimsel değişikliklere sahip mi?
  • Fiyat düzeyleri nasıl değişiklik gösteriyor?
  • Ürün trendler arasında yer alıyor mu?
  • Hedef kitlenin yaş, cinsiyet ve eğitim durumu ortalamaları ne kadar?

Yukarıdaki sorulara, pazar araştırması yaparak doğru şekilde cevap verdiğinizde, artık siz de pazarda kendinize önemli bir yer edinebilirsiniz. Bunun için sürecin çok hassas bir şekilde yönetilmesi, bir zorunluluk oluşturacaktır. Ayrıca pazar araştırması gerçekleştirilirken, gerekli olan aşamaların çok hassas bir şekilde nihayete erdirilmesi gerekir. Aşamalarda yapılan bir hata, size doğru ürüne odaklanmama dezavantajını yaşatacaktır.

Pazar araştırmasını etkili şekilde gerçekleştirdikten sonra, artık ürün/hizmet planlamanızı yapabilir, rakiplerinizin önünde siz de yerinizi rahatlıkla alabilirsiniz. Pazar araştırmasının ne olduğu, nasıl yapıldığı ve ürün/hizmet seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konulardan bahsettiğimiz “Pazar Araştırması ve Ürün/Hizmet Seçimi” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de içeriğimize soru ve görüşleriniz ile katkı sağlayabilirsiniz.

İlgilinizi Çekebilecek Diğer Makaleler

İnternetten Satılacak Ürün Nasıl Bulunur?

E-Ticarette En Çok Satan Ürünler

E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.