E-Ticaret Nedir, E-Ticaret Nasıl Yapılır?

BlogE-ticaret
E-Ticaret Nedir, E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticaret24 Ocak 2024 Çarşamba
~ 5 dakika okuma süresi

E-ticaret nedir sorusu her geçen gün büyüyen pazar payı sebebiyle artış gösteriyor. E-ticarete giriş yapanların sayısı son yıllarda önemli artış kaydederken aynı şekilde e-ticareti alışveriş için tercih eden müşterilerin sayısı da artıyor. Hal böyle olunca dijital kanallar e-ticareti de cazip hale getiriyor.

E-ticaret yapmak ve sürekli olarak gelişen bir pazarda yerinizi almak da günümüzde çok kolay hale gelmiş durumda. Daha önceleri çeşitli teknik beceri, yazılım bilgisi, yönetim aşamaları gibi noktalar gerektirmesine rağmen şimdi e-ticareti basit ve sorunsuz şekilde yapabilirsiniz.

E-Ticaret Neye Denir?

Öncelikle e-ticaret neye denir sorusunun doğru şekilde yanıtlanması gerekiyor. 2023 yılı temel alındığında yaklaşık olarak dünya çapında 7 trilyon dolarlık bir hacme sahip ticari alanı e-ticaret temsil ediyor. Dolayısıyla e-ticaret bu hızla ilerlediğinde yakın gelecekte gerçek ticaretin de yerine geçecek gibi görünüyor.

Basit tanımıyla e-ticaret dijital ortamda yapılan alışverişi temsil ediyor. Normal dükkan veya mağazalara göre e-ticarette giderlerin çok daha düşük olması fiyatlara yansıdığından müşteriler de e-ticareti tercih ederek uygun fiyatlarla aradıkları ürünü bulabiliyorlar.

Ürün ve hizmet satımına kadar çok kapsamlı bir alanı içeren e-ticaret böylece alıcı ve satıcı için harika bir zemin sağlıyor da diyebiliriz. Çünkü normal mağaza veya dükkanlar için belirli çalışma saatleri söz konusuyken e-ticarette her zaman açık web sitesi sayesinde saat ve mekan zorunluluğu da olmadan ticaret yapılabiliyor.

E-ticaret nasıl yaparım diyorsanız günümüzde gelişen teknolojik olanaklar sayesinde çok kolay şekilde yapıldığını da belirtmek mümkün. E-ticaret siteniz fiziki bir mağaza ile aynı prensipte çalışarak müşterilerinizin ürün bakmasına, seçmesine, almasına ve ödeme yapmasına imkan tanır. Böylece mantık olarak fiziki mağazalardan hiçbir farkı olmaması sayesinde yönetim açısından da kolaylıklar sunar. E-ticaret için Eticex tarafından sunulan e-ticaret paketleri de çok kısa sürede herhangi bir bilgiye bile sahip olmadan web sitenizi oluşturmanıza imkan tanıyor. Böylece sadece ne satmak istediğinize karar vererek hemen e-ticarete başlayabilirsiniz.

E-Ticaretin Avantajları Neler?

E-ticarete başlamak istiyorsanız avantajlarını da bilmeniz karar verme sürecinizi daha hızlı hale getirebilir. E-ticaretin sundukları sayesinde pek çok avantajından söz etmek mümkün. E-ticaret avantajları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Fiziki mağaza veya dükkanlara göre iş kurmak açısından çok daha düşük maliyetlidir.
  • Fiziki mağaza veya dükkanız varsa belirli bir bölgeye hitap etmesine karşılık e-ticaret sayesinde dünyaya ürün ve hizmetlerinizi satabilirsiniz.
  • Sürekli olarak açık olacak sanal mağazanız böylece her an sipariş alabilecektir.
  • Uluslararası alana da hitap edebileceğiniz için ürünlerinizi farklı kurlar üzerinden de satabilirsiniz.
  • Stoksuz satış gibi yöntemler sayesinde ürünleriniz için harcama yapmadan da e-ticaret yapabilirsiniz.

E-Ticarete Nasıl Başlanır?

E-ticarete başlamak için teknik ve yönetim kısımlarından söz etmek mümkündür. E-ticaret sosyal medya gibi kanallar üzerinden de yapılsa da esas olanı web sitesi üzerinden sağlanır. Çünkü bir e-ticaret sitesi üyelik oluşturma, sipariş verme ve ödeme yapma gibi imkanlara sahiptir. Bu durum da müşteriler için kolayca alışveriş yapmalarını mümkün kılar.

E-ticarete başlamak istiyorsanız bu durumda da öncelikli olarak bir web sitesine sahip olmalısınız. Web siteniz size özel olup arama çubuğuna adresi yazıldığında müşteriler tarafından ulaşılabilir olacaktır. Elbette dijital ortamda bir web sitesini hayata geçirmek ilk bakışta zorlayıcı görünebilir. Fakat Eticex sunduğu e-ticaret paketleri sayesinde çok kolay ve zahmetsiz şekilde e-ticaret sitenizi hayata geçirmenizi sağlar. Seçeceğiniz paket ile hazır şablonlar arasından sitenizin nasıl olması gerektiğini seçerek kısa süreler içinde sitenizi hazır hale getirebilirsiniz.

Sitenizi oluşturduktan sonra ise hangi ürünlere veya hizmetlere yer vereceğinize karar vermelisiniz. Örneğin niş bir sektörde ürün üretip satıyorsanız ürün çeşitliliğinizi buna göre belirlemelisiniz. Bunun dışında daha genel alanda, örneğin elektronik ürün satmak istiyorsanız cep telefonu, TV, bilgisayar gibi farklı ürünlere yer vermelisiniz.

Ürünlerinizin tedariki ile ilgili sorunları da tamamladıktan sonra ürünlerinizi sitenize yüklemeli, fiyatlarını belirlemeli, kargo anlaşması yapmalı ve müşterilerinize satışa hazır hale getirmelisiniz. Sonraki süreçte ise müşteri memnuniyetini yüksek tutarak, fiyatlarınızı uygun seviyelerde sunarak e-ticaret alanında önemli bir marka haline gelebilirsiniz!

E-Ticarete Başlama Adımları

E-ticarete başlamak istiyor ve bu süreçte kapsamlı bir şekilde yardımcı istiyorsanız konuyu biraz daha detaylandırmamız iyi olacaktır.

Ürün veya Hizmetlerinize Karar Verin

Öncelikli olarak ne satacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunun için piyasa araştırması yapabilirsiniz. Hangi ürünlerin daha çok rağbet gördüğünü, geri dönüş oranlarının ne olduğunu, müşteriye ulaşımda sorun olup olmadığını piyasa araştırması sayesinde öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bildiğiniz ürünler hakkında ilk başta başlangıç yaparsanız süreci yönetmeniz de daha kolay olacaktır.

İlgili çekebilecek içerikler

İnternetten Satılacak Ürün Nasıl Bulunur

Ürün Araştırması ve Ürün Hizmet Seçimi

Hedef Kitlenizin Belirlenmesi

Her ürünün hitap ettiği belirli bir kitle vardır ve bu hedef kitle olarak adlandırılır. Hedef kitleniz belirli bir yaş grubu olacağı gibi belirli bir sektördeki kişiler de olabilir. Örneğin spor severler için spor ürünleri satmak hedef kitlenizin spor severler olduğunu gösterir. Bu durum ise reklam çalışmalarınızı, ürün yelpazenizi ve ürün fiyatlarınızı belirlemeniz için önemli bilgiler sunar.

Müşteri Profilinizi Oluşturmak

Hedef kitlenizin belirlenmesi müşteri profilinizin oluşturulması için yardımcı olacaktır. Müşteri profiliniz daha sonrasında bağımlı müşteriye dönüşerek sürekli olarak sizi tercih edecektir. Bu durum ise işlerinizin sürekliliği açısından önemli yararlar sunacaktır.

E-Ticaret Sitenizi Yönetmek

E-ticaret sitenizi kurduktan sonra en önemli noktaların başında sitenizin yönetimi gelir. Sitenizin yönetimi teknik açıdan Eticex altyapılarını tercih ettiğinizde sorunsuz olacaktır ancak işleyiş size ait olduğundan bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Sitenizin sürekli olarak güncel olması ve bunun potansiyel müşterilere duyurulması önemlidir. Bu kapsamda sitenize yeni ürün girişi yapmıyorsanız bile çeşitli banner veya duyurular oluşturarak bu güncellik hakkında bilgi vermelisiniz. Örneğin Şubat ayındaysanız banner oluşturarak Şubat ayına özel indirimler gibi duyurular yapabilirsiniz.
  • Kargolama süreci e-ticarette çok önemlidir. Kargolarınızın hasarsız yerine ulaşması için paketlemeye çok özen göstermelisiniz. Bunun yanında müşteri memnuniyetinizi sağlamak için paket içine küçük hediyeler de koyabilirsiniz.
  • Müşteri dönüşlerini önemsemelisiniz. Bir diğer ifadeyle müşterileriniz olumsuz bir deneyim yaşarsa bu durumu ortadan kaldırmalısınız. E-ticaret sitesi nasıl yönetilir noktasında müşterilerinizin yüksek memnuniyete sahip olmaları çok önemlidir.
  • Fiyatlarınızı rakip analizi yaparak olabildiğince uygun tutabilirsiniz. Böylece tercih edilme olasılığınız da artış gösterir.
  • İş planınızı her zaman sonrası için yapmalısınız. Tedarik, yatırım gibi konularda planlama yapmak ve bütçe ayarlamak işinizin sürdürülebilir olması için önemli katkılar sunar.

E-Ticaret İş Modelleri Nedir?

E-ticaret iş modelleri de e-ticarete girerken bilmeniz gereken bir diğer önemli ayrıntı. Bunlar B2B, B2C, C2B, C2C şeklinde isimlendiriliyor.

  • B2B: İşletmelerin arasında gerçekleşen modeldir. Toptancı ve perakendeci arasındaki ilişki örnek verilebilir. İlgili içerik: B2B iş modeli nedir?
  • B2C: İşletmeden tüketiciye yapılan ticareti tanımlar.
  • C2B: Tüketiciler işletmeye satış yapar. Örneğin bir sosyal medya fenomeni bir işletmeye sosyal medya gönderisini satabilir.
  • C2C: Tüketiciden tüketiciye iş modelidir. Örneğin ikinci el eşyalarınızı başka bir alıcıya sattığınızda bu iş örneğine uyarsınız.

Dolayısıyla Eticex tarafından sunulan e-ticaret paketleriyle sitenizi kısa sürelerde oluşturup yukarıda bahsedilen tüm e-ticaret modellerini kolayca uygulamaya geçirebilirsiniz. Böylece e-ticaret nasıl yapılır sorusunun da yanıtının basit olduğunu anlayarak markanızla sektörde hemen yer alabilirsiniz!

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Trendyol Mağaza Açma

N11 Mağaza Açma

Sanal Mağaza Nedir, Nasıl Açılır?

Yatay E-Ticaret Nedir?

Diker E-Ticaret Nedir?

Online Satış Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Yazılımı Nedir?

E-Ticaret Sitesi Kurma

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.