Yatay e-Ticaret Nedir?

BlogE-ticaret
Yatay e-Ticaret Nedir?
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 3 dakika okuma süresi

Yatay E-ticareti belirli bir hizmet ve ürün grubunun  temsil etmediği tüm ürün ve hizmet gruplarının bir arada satıldığı e-ticaret sistemi olarak ifade edebiliriz.

Pandemi koşulları ile birilkte artık alışkanlık haline getirdiğimiz ve sık sık kullandığımız online süpermarketler, pazaryerleri yatay e-ticareti en basit bir şekilde açıklayabileceğimiz en iyi örneklemeleridir.

Yatay E-ticaret Pazarının En Belirgin Özelliklerini inceleyecek olursak;

  • Geniş kitle
  • Geniş bir ürün yelpazesi
  • Farklı ürün ve Hizmet Gruplarına yer verilmesi
  • Niş bir Pazar olmadığından daha az piyasa riski olması

Yatay e-ticaret yönteminde tekstil ’den elektroniğe ve gıdaya kadar bir çok ürün grubuna aynı anda satış yapabilme imkanınız bulunmaktadır. Bu durum çeşitli kategoriler ve coğrafi konumlar arasında da çeşitlilik gösterebildiği gibi belirli bir müşteri veya gruplarıyla sınırlı olmadığı anlamına da gelir.

E-ticaret sitelerinin öncüsü olarak kabul edilen ve  1994 yılında Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Amazon’u yatay e-ticaretin ile örneği olarak gösterebiliriz. Sınırların ötesinde insanlara ve onların ihtiyaçlarına hitap eder. Amazon, kitap ve kırtasiye malzemeleri, bakkaliye, elektronik, giyim ve lüks ürünler gibi ihtiyaçlardan geniş bir müşteri kitlesine hitap ediyor.

Müşterileriniz açısından bakıldığında ve şu anki alışveriş davranışlarının seyrine baktığımızda bir çok insan tek bir siteden tüm ihtiyaçlarını karşılamayı seçmektedir. Aslında seçimlere etki eden diğer bir faktörde müşterilerinize karşı oluşturduğunuz güven duygusudur.

Günümüzde özellikle online süpermarketler için söyleyebileceğimiz bir müşterinin oluşturduğu siparişin  teslimat  zamanı, eksiksiz ve doğru bir şekilde iletimini baz alırsak tercihlere etki eden bir diğer faktör olacakta tanımlayabiliriz. Her ne kadar tekstil ve elektronik gibi sektörlerde bu durum yerini fiyat ve performans özellikleri bazında seyretse de sektörden sektöre de değişen durumları ve değişen alışveriş davranışlarını iyi analiz etmek önemli hale gelmektedir.

Yatay E-ticaretin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Yatay E-ticaret çok geniş müşteri kitlelerine hitap etmesiyle ve aynı zamanda geniş ürün yelpazesine sahip olmasıyla büyük bir ticari hacme sahip olduğunu belirtebiliriz.

Ticari hacmin büyük olması çalışılması planlanan iş modeline göre yatırım gerektiren lojistik süreçleri ve yine yatırım gerektiren tedarik ağı anlamına gelmektedir. Lojistik ve tedarik operasyonel süreçlerin temelini oluşturur. Bir ürünü ne kadar sürede tedarik ediyorsunuz?

Depolama gereksinimi ve şartları ya da depolama süreci kaldırılabilir mi? Bu durum transfer süresini uzatır mı? gibi bir çok soru aslında üzerinde detaylı düşünülmesi gereken süreçleri ortaya çıkarmaktadır.

Yatay E-ticaret Modelin de rekabetin fazla olması da sürdürülebilir bir model için zorlayıcı olacaktır. Bu durum doğru stratejilerin oluşturulması ve doğru pazarlama teknikleri aşılabilir. En iyi örneği getir için verebiliriz teslimat zamanları ve hizmet kalitesi ile farklılaşarak piyasadaki yerini kalıcı hale getirmiş oldu.

Son yıllarda giderek daha fazla insan dijitale geçiş yaparken, işletmeler pazarı ve müşterilerin değişen taleplerini anlamak için daha fazla çaba sarf eder hale geldi. Müşterilerinizin alışveriş davranışları, demografik dağılımları, talepleri vb.  bir çok davranışı artık  çok önemli veriler haline  geldi. Hangi ürün ve markaların onların zevklerine ve yaşam tarzlarına uygun olduğunu bulabilmek için müşterileriniz hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamaya çalışmak artık temel çalışma teknikleri arasında yerini buldu.

Gelecekte ne tür alışveriş davranışları ile karşı karşıya olduğumuzu bilmediğimiz ya da ne tür trendlerin oluşacağını kendisinin belirlediği bir nesilde zamanla değişen talepler doğrultusunda doğru konumlanmak istiyorsanız değişime ayak uydurmanın zorunluluk haline geleceğini bilerek yol almak doğru bir adım olacaktır.

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.