Trendyol Mağaza Açma Rehberi

BlogE-ticaret
Trendyol Mağaza Açma Rehberi
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 10 dakika okuma süresi

Trendyol mağaza açma için detaylı bilgilere ihtiyacınız vardır. Trendyol, birbirinden farklı ürünlerin satıldığı ve sayıları yüz binleri bulan satıcıların yer aldığı online bir pazar yeridir. Bu platform ile fiziksel mağazanızdan ya da e ticaret sitenizden elde ettiğiniz ciroyu ciddi manada artırabilirsiniz. Bunun için ilk aşamada Trendyol mağaza açma konusunda bilgi edinmeniz gerekir. Böylece ilk adımlarınızı daha sağlam bir şekilde atabilir ve olası sorunları en başından engelleyebilirsiniz.

Trendyol Mağaza Nasıl Açılır?

Trendyol’da mağaza açmak için belirli şartları taşımanız gerekir. On binlerce satıcıyı bir araya getiren bu online pazar yerinde satış yapmak için uygun bir ürününüz olmalıdır. Aynı anda farklı kategorilerde çok sayıda ürün satabileceğiniz gibi spesifik bir ürün üzerinden de ilerleyebilirsiniz.

Daha önce satış deneyiminiz yoksa deneme yanılma yoluyla doğru ürünleri tüketicilerle buluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi ürettiğiniz takı, çanta, tablo, kıyafet gibi ürünleri de satma şansınız vardır.

Trendyol’da Kimler Mağaza Açabilir?

Trendyol’da mağaza açabilecek kişiler, ticari faaliyet yapma hakkına sahip olmalıdır. Ticari bir faaliyet gerçekleştireceğiniz için platform sizden şirket sahibi olmanızı bekler. Anonim, limited ve şahıs şirketi sahipleri Trendyol üzerinden satış yapabilir. Henüz şirketiniz yoksa ilk önce şirket açılışı için gerekli prosedürleri tamamlamalı ve ardından başvurunuzu yapmalısınız.

Trendyol Mağaza Açma İçin Hangi Bilgiler Gerekir?

Trendyol’da mağaza açmak için gereken bilgiler,“Başvuru Formu” ekranında yer alır. Bu ekrana ulaşmak için ilk önce trendyol.com adresine girmelisiniz. 

Ekranın sağ üst köşesinde yer alan “Trendyol’da Satış Yap” kısmına tıkladığınızda başvuru ekranına ulaşabilirsiniz. Sistem ilk önce sizi aşağıdaki ekrana yönlendirir 

Bu adımların ardından geleceğiniz ekranda başvuru formu bulunur. Başvuru formunu incelediğinizde sizden hangi bilgilerin istendiğini görebilirsiniz.

Başvuru formunun ilk kısmında; sizden kimlik ve iletişim bilgileriniz, şirket türü, satacağınız ürünün yer aldığı kategori gibi bilgiler istenir. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde yazmanız gerekir. Referans Kodu kısmı zorunlu değildir. Özel bir kampanya ya da iş birliğinden yararlanmak isteyenler bu kısma kendilerine verilen kodu girebilir. Örneğin “Trendyol İle İşini Büyüt Destek Programı” kapsamında mağaza açmak isteyenler için belirlenen kod00-00-081’dir. 

Yukarıdaki ekranda cep telefonunuza gelen SMS’i girdikten sonra sistem sizi şifre oluşturma ekranına yönlendirir. Belirleyeceğiniz şifre en az bir büyük ve küçük harf, özel karakter ve rakam içermelidir.

Şifrenizi yukarıda verilen bilgilere uygun şekilde oluşturduktan sonra artık Trendyol’da bir mağaza sahibi olmak için ilk adımı tamamlamış olursunuz. Sonraki adımlarda şirketinize ilişkin bilgileri girmeniz gerekir.

“Şirket Bilgileri” ekranında sizden istenen bilgiler şu şekildedir:

  • Mağaza adı
  • Şirket türü
  • Fatura türü
  • KEP adresi
  • Mersisno
  • IBAN no

Şirket bilgilerinizin birbiriyle örtüşmesi oldukça önemlidir. Vereceğiniz IBAN no şirketinize ait olmalıdır. Mağaza adınızın ise mevcut işletmenizle uyumlu olması önemlidir. Zamanla daha popüler hale gelmeyi ve markalaşmayı hedefliyorsanız mağaza isminin akılda kalıcı ve ürünlerinize uygun olmasına da dikkat edebilirsiniz.

Tüm bilgilerinizi girdikten sonra sözleşme onayı ekranına yönlendirilirsiniz. Gerekli onayı verdikten sonra işlemleriniz tamamlanmış olur ve sırada belge teslimi vardır.

Trendyol Mağaza Açma İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Trendyol mağaza açmak için gereken belgeler sizin ticari unvanınızın geçerliliğini ispatlamaya yöneliktir. Aynı zamanda talep edilen tüm belgeler, verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu teyit eder. Sizden istenen belgeler şunlardır: 

  • Satış sözleşmesi
  • İmza sirküleri
  • Ticari sicil kaydı
  • Faaliyet belgesi

Trendyol Mağaza Açma Sırasında Sözleşme İmzalanır mı?

Trendyol mağaza açma sırasında sözleşme imzalanır. Bu sözleşme hem sizin hem de Trendyol’un haklarını, yükümlülükleri ve uyması gereken kuralları belirler. Online olarak sözleşmeyi onayladıktan sonra çıktısını almanız ve imzaladıktan sonra gerekli belgelerle beraber Trendyol’a göndermeniz gerekir. Sözleşmenin teslim süresi onay tarihinden itibaren 10 iş günüdür.

Trendyol Mağaza Açma Ücreti Ne Kadardır?

Trendyol mağaza açma ücreti talep etmez. Herhangi bir masrafa katlanmadan mağaza açılışını gerçekleştirebilirsiniz. Trendyol satış üzerinden komisyon alarak faaliyetlerini sürdürür. Ürün türüne göre satış üzerinden belirli yüzdelerde komisyon ödersiniz.

Trendyol’da Mağaza Açmadan Satış Yapılır mı?

Trendyol’da mağaza açmadan satış yapmak mümkün değildir. Şahıs olarak platform üzerinden satış yapamazsınız. Bu nedenle ilk etapta bütçenize uygun türde bir e-ticaret şirketi kurmanız gerekir.

Trendyol’da Mağaza Açmak İsteyenlerin E-Ticaret Sitesi Olması Şart mı?

Trendyol’da mağaza açmak için e ticaret sitesi sahibi olma şartı yoktur. Fakat e ticaret sitenizin olması farklı kanallardan müşteri kazanmanız noktasında fayda sağlar. Trendyol’u kullanmayan internet kullanıcılarına, kendi e ticaret siteniz üzerinden satış yapabilirsiniz.

Trendyol’da Girişimcilere Özel Programlardan Yararlanabilir miyim?

Trendyol girişimcilere özel programlar sayesinde farklı avantajlardan yararlanabilirsiniz. Bu avantajlar pazar yerinde istediğiniz başarıya daha kısa sürede ulaşmanıza yardımcı olur.

Güçlü Kadınlar Programı” Trendyol’un kadın girişimcilere sağladığı özel bir ayrıcalıktır. Bunun yanı sıra Yükselen Yıldızlar Programı ve Çözüm Ortağım projesi de satıcılara sunulan diğer alternatiflerdendir.

Trendyol'a Nasıl Ürün Yüklerim

Trendyol’a ürün yükleme işlemini tekil ya da toplu olarak yapabilirsiniz. Çok fazla ürününüz yoksa tekil yükleme ekranını kullanma şansınız vardır. Ürün sayısının fazla olduğu durumlarda toplu yükleme daha mantıklı bir seçenektir. 

Yukarıda “Tekil Ürün Oluşturma” ekranı yer alır. Bu ekranda ürününüze dair tüm bilgileri girebilirsiniz. Ürün adı, kategori, model kodu, marka ve ürün açıklaması bilgilerinizi eksiksiz doldurmanızda fayda vardır. Model kodu aynı ürünün farklı renk, beden ve ebat seçeneklerini ayırmak için kullanılır.

Trendyol Ürün Yüklerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Trendyol’a ürün yüklerken dikkat edilmesi gerekenlerin başında potansiyel müşterilerinize doğru bilgi vermeniz gelir. Bu nedenle hatalı ürün görseli ya da açıklaması girmemek için dikkatli davranmalısınız. Aynı zamanda ne kadar detaylı bilgi verirseniz ürünün tercih edilme ve satın alınma ihtimali de o kadar artar. Bu nedenle ebat, beden, renk gibi bilgileri eksiksiz şekilde sisteme girmelisiniz.

Excel Üzerinden Trendyol’a Nasıl Ürün Yüklenir?

Excel üzerinden Trendyol’a ürün yükleme için mağaza sayfanızda yer alan hazır şablonları kullanabilirsiniz. Bu şablonları kullanarak farklı kategorilerde birçok ürünü sisteme girmeniz mümkündür. 

Şablonu kullanarak ürün girişi, fiyat güncelleme ve ürün güncelleme yapma şansınız vardır. Aynı zamanda silme, arşivden kaldırma, kilit kaldırma ve özellik güncelleme gibi işlemleri de şablonu kullanarak yapabilirsiniz.

Trendyol Kataloğundan Ürün Yükleme Nasıl Yapılır?

Trendyol kataloğundan ürün yükleme yapmak için “Ürün” sekmesinden “Trendyol Kataloğundan Ekle” kısmına tıklamalısınız.

Trendyol mağaza açma sonrası satmayı düşündüğünüz ürünler platforma daha önce başka satıcılar tarafından yüklenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda katalogdan ürünü aratarak doğrudan kendi mağazanızda satışa sunabilirsiniz. Bunun için marka, model ve barkod numarasını bilmeniz gerekir.

Trendyol’a Yüklenen Ürün Görselleri Nasıl Olmalıdır?

Trendyol’a yüklenen ürün görselleri net ve anlaşılır bir yapıya sahip olmalıdır. Kıyafet gibi ürünler her açıdan fotoğraflanmalıdır. Rengin tam olarak yansıtılması için çekimde ışık açısı doğru ayarlanmalıdır. Kıyafetlerin model üzerinde fotoğraflanması, tüketicilerin ürünün duruşu hakkında fikir edinmesini sağlar.

Trendyol’a Yüklenen Ürünlere Açıklama Yazmak Gerekir mi?

Trendyol ürün açıklaması satın alma sürecinde tüketicilere yol gösterir. Bir kullanıcı ilgilendiği ürünün kendisine uygun olup olmadığını anlamak için doğrudan özelliklerine bakar. Özelliklerin yetersiz olarak sunulması durumunda kullanıcı ürünü alma noktasında kararsız kalır. Özelliklerin kullanıcılara sağlayacağı faydalar; beden, ebat seçiminde dikkat edilmesi gereken detaylar gibi bilgileri de ürününüzle ilgilenen kişilerle paylaşabilirsiniz.

Trendyol'da Satış ve Kargolama Süreçleri Nasıl Yürütülür

Trendyol’da satış ve kargolama süreçlerinin yürütülmesi son derece kolaydır. Trendyol sistem üzerinden birçok işlemi kayıt altına alarak sizin manuel girişlerle vakit kaybetmenizin önüne geçer. 

Yukarıdaki ekranda kargo aşamasında olan siparişlerinizi tek tek sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda kargo aşamasındaki siparişlerinizi Excel tablosu halinde indirme şansınız da vardır. Sorgulamaları belirli tarih aralıklarına, müşteri adına ya da sipariş numarasına göre yapabilirsiniz.

Trendyol’da Siparişlerimi Nasıl Takip Edebilirim?

Trendyol’da sipariş takibi yaparak kargoya verme sürecini doğru yönetebilir ve faturalarınıza kolayca ulaşabilirsiniz. Sisteminizde çok sayıda sipariş olsa bile sipariş tarihi ve kargoya vermek için kalan süreye göre filtreleme yapabilirsiniz. 

Yukarıdaki ekrana “Kargo Aşamasındaki Siparişler” kısmından ulaşmak mümkündür. Toplu olarak görüntüleme yapmanıza imkân veren bu kısımdan tüm siparişleriniz hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Trendyol’da İptal ya da İade Edilen SiparişleriNereden Takip Edebilirim?

Trendyol’da iptal ya da iade edilen siparişleri takip etmek için Sipariş&Kargo sekmesine tıklamanız gerekir. Bu sekmede “İptal Edilenler” ya da “İade İşlemleri” kısmına tıkladığınızda konu hakkında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Trendyol’da Nasıl Fatura Kesmeliyim?

Trendyol fatura kesme işlemleri satıcı paneli üzerinden gerçekleştirilir. Faturada kanunen bazı bilgilerin yer alması zorunludur. Fatura adresi, sipariş no, alıcıya ait bilgiler ve toplam tutar gibi bilgiler ilgili sütunlara girildikten sonra fatura oluşturulur. İade söz konusu ise satıcı, gider pusulası düzenler.

Trendyol’da Müşterilerimle İletişime Geçebilir miyim?

Trendyol’da müşterilerle iletişim kurmak için bir soru-cevap sistemi mevcuttur. Müşterileriniz size ürün, kargo süreci ile ilgili merak ettiklerini bu sistem üzerinden sorabilir. 

Soru-Cevap sisteminde yer alan filtreleme kısmını kullanarak istediğiniz mesaja kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda hazır cevap oluşturma şansınız da vardır. Bu sayede benzer soruları çok daha kısa bir süre içerisinde yanıtlayabilirsiniz.

Trendyolda Satış Performansımı Nasıl Takip Ederim?

Trendyol’da satış performansı takibi yaparak hedeflerinizi ve planlarınızı güncellemenizde fayda vardır. Satış grafiğinizi düzenli bir şekilde takip ederek artı ve eksi yönlerinizi belirleyebilir; yeni bir strateji oluşturabilirsiniz.

Yukarıdaki grafikler Trendyol’un sizin için oluşturduğu raporları yansıtır. Raporda; dün-bugün kıyaslaması, satılan ürün adedi, toplam sipariş ve satışa dönüş oranı gibi bilgiler yer alır. Aynı zamanında sağ üst kısımda yer alan “Canlı Peformansım” kısmından anlık takip de yapabilirsiniz.

Trendyol Komisyon Oranları Nedir?

Trendyol komisyon oranları ürün türüne göre değişiklik gösterir. Bazı ürün türlerinde uygulanan komisyon oranları şu şekildedir:

  • Aksesuarlar; %5, 18, 25 ve 30
  • Çocuk ürünleri; %12, 15, 18
  • Spor ürünleri; %12, 15, 20
  • Elektronik %5’den %30’a kadar çıkabilir.
  • Giyim; %25-30
  • Kozmetik; %15-20
  • Süpermarket; %15, 17, 20
  • Ev ve yaşam ürünleri %10, 15, 16, 17, 20, 21, 25 ve 30

Trendyol Komisyon Desteği Sağlıyor mu?

Trendyol komisyon desteği sağlayarak satış sürecinizi ciddi anlamda kolaylaştırır. İlk başvuru tarihinden itibaren 3 gün içerisinde satışlarınıza başlamanız halinde bir ay süresince %40’lık bir indirim söz konusudur. Satışa başlamanız 4 ila 7 gün arasında gerçekleşirse yararlanabileceğiniz indirim oranı %30 olur. 8-15 gün içerisinde satışlarını gerçekleştirenler ise %10’luk bir indirimden bir ay boyunca yararlanabilir.

Trendyol Mağazamdaki Sorunlar için Nereye Başvurabilirim?

Trendyol mağaza sorunları için başvurunuzu Canlı Destek kanalından yapabilirsiniz. Kullandığınız panelden Canlı Destek kısmına girerek müşteri temsilcilerine sorunlarınızı iletebilirsiniz. Anlık yapılan mesajlaşma sayesinde sorununuza çözüm bulmanız kolaylaşır. Bunun yanı sıra 0850 258 5800 nolu danışma hattından da yardım alabilirsiniz.

Trendyol'da Satışlarımı Nasıl Artırırım?

Trendyol satışlarını artırmak için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Bu aşamada ilk önce hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. Örneğin, gençlere yönelik ürünler satıyorsanız sosyal medyanın gücünden yararlanmanız fayda sağlar. Trendyol size reklam, ınfluencer tanıtımı gibi alanlarda destek sağlar. Bu sayede satış artırma sürecini daha profesyonel bir şekilde yürütebilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu internette bilinirliği artırmanın önemli yollarından biridir. Siz de bu çalışmayı Trendyol mağazanız için gerçekleştirebilirsiniz. Ürün özellikleri kısmını yazarken anahtar kelime kullanımına özen göstermek, ürün isimlerini anahtar kelime içerecek şekilde girmek, SEO anlamında fayda sağlar.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamları ile Trendyol ürün sayfanıza insanları yönlendirmeniz mümkündür. Bu tür reklamlarda da hedef kitlenin doğru belirlenmesi önemlidir. Hangi sosyal medya platformu sizin hedef kitleniz için daha uygunsa reklamlarınızı orada yayımlamalısınız. Bakınız: E-Ticaret Sosyal Medya Kullanımı

Google Ads

Google Ads reklamları ürününüzle ilgili anahtar kelimelerde daha üst sıralarda görünmenizi sağlar. Bu sayede Google üzerinden kendilerine uygun ürünler arayan kişiler, hızlı bir şekilde Trendyol sayfanıza ulaşabilir. Böylece hem mağaza trafiğinizi artırabilir hem de daha çok satış yapabilirsiniz.

Influencer İş Birlikleri

Trendyol influencer iş birlikleri yapar. Bu iş birliklerinden siz de yararlanarak reklamlarınızın tanınmış kişiler tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz. Böyle bir çalışma yapmak için en az 5000 TL bütçe ayırmanız gerekir. Dilerseniz hangi influencer ile çalışmak istediğinize kendiniz karar verebilirsiniz.

Trendyol Reklamları

Trendyol reklamları belirli bir bütçe karşılığında daha üst sırada görüntülenmesini sağlar. Reklam için günlük en az 10 TL ayırmanız gerekir. Trendyol tanıtım ve reklam çalışmalarında satış garantisi vermez.

Tanıtım Videoları

Tanıtım videoları satışlarınızı artırmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir. Her ürüne özel bir video hazırlayarak tüketicilerin daha detaylı bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Yükleyeceğiniz videoların uzunluğu 8 ve 60 saniye aralığında olmalıdır. Format olarak mp4 kullanılmalıdır.

Trendyol Eğitimleri

Trendyol eğitimleri satışlarınızı artırmak ve girişimcilik anlayışınıza yeni bir boyut kazandırmak açısından faydalıdır. Fotoğraf çekimi, sipariş hazırlama, fiyatlandırma stratejileri gibi birçok farklı konudaki eğitimi, Trendyol Akademi’de bulabilirsiniz.

İndirim Oluşturmak

İndirim oluşturmak satışlarınızı artırmada etkili bir yoldur. Belirli aralıklarla yapacağınız indirimler, tüketicilerin sizin satışa sunduğunuz ürünleri takibe almasını sağlar. İndirimleri kaçırmak istemeyen tüketiciler, beğendikleri ürünleri favorilerine ekleyerek fiyat değişikliklerinden anında haberdar olur.

Kampanyalara Katılmak

Kampanyalara katılmak Trendyol’un avantajlarından yararlanmak isteyen kişilerin sizin mağazanızdan alışveriş yapmasını sağlar. Özellikle indirim kampanyaları tüketicilerin dikkatini cezbeder. Belirli dönemde fiyatların daha avantajlı hale gelmesi sayesinde uzun vadede marka bilinirliği artırılır.

Trendyol Satışlarım İçin Ne Kadar Vergi Öderim?

Trendyol satışları için ödenmesi gereken vergi miktarı kazanca, şirket türüne göre değişiklik gösterir. Kazancınıza göre gelir vergisi ve KDV gibi ödemeler yapmanız gerekir. Aynı zamanda belirli beyannameleri de tam vaktinde vergi dairesine ibraz etmelisiniz. Trendyol mağaza açma ve satış süreci boyunca alanında deneyimli bir muhasebeci ile çalışmanız gerekir.

Entegrasyon Programları ile Trendyol'a Nasıl Ürün Yüklerim?

Entegrasyon programları ile Trendyol’a ürün yükleme yapabilirsiniz. Entegrasyon programlarının zaman tasarrufu sağlama ve pratik bir kullanım olanağı sunma gibi avantajları vardır. Bu programlar belirli süreli paketler halinde satışa sunulur.

Eticex Yazılımı ile Trendyol’a Nasıl Ürün Yüklenir?

Eticex  e-ticaret yazılımı ile Trendyol’a ürün yükleme, e-ticaret sitenizi entegre etme gibi işlemler yapabilirsiniz. Yazılımın Trendyol entegrasyonu sayesinde elde edeceğiniz çok sayıda avantaj vardır. Bu durum iş yükünüzün azalmasını sağlayarak ciddi anlamda zaman tasarrufu elde etmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra satışlarınıza ilişkin yeni stratejiler oluşturmak için düzenli raporlar oluşturabilirsiniz. Faturalarınızı oluşturmak da entegrasyon sistemi sayesinde kolaylaşır.

Eticex paneline yüklemiş olduğunuz ürünleri Trendyol’da belirlemiş olduğunuz fiyatlar ile yayınlayabilirsiniz. Satış gerçekleşmesi durumunda tek panelden siparişlerinizi yönetebilirsiniz. Otomatik stok entegrasyonu ile sipariş edilen ürünün stok güncellemesi sizlere ekstra iş yükü oluşturmadan kendiliğinden gerçekleşir. Sizlerde mevcut iş takibi noktasında tek panelden süreçleri yönetmenin kolaylığı ile çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

E-ticaret sitenizin Trendyol’a olan entegrasyonu, farklı paket seçenekleri dâhilinde sunulan bir hizmettir. Eticex e-ticaret paketinde sunulan seçenekler; çift yönlü pazar yeri ve Excel entegrasyonu şeklindedir. Çift yönlü entegre işlemi, Deluxe pakette de yer alır. Deluxe Plus kapsamında ise 4 adet çift yönlü pazar yeri entegrasyonu sağlanır.

İlginizi çekebilecek yazılar

N11 Mağaza Açma

Dropshipping Stoksuz Satış Nedir?

E-Ticaret Nedir, E-Ticaret Nasıl Yapılır?

İnternetten Satlacak Ürün Nasıl Bulunur?

Sanal Mağaza Nedir, Nasıl Açılır?

İnternetten Online Satış Nasıl Yapılır?

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.