Teknolojinin gelişmesi işletmeleri pazaryerlerinde ürünlerini satar hale her ne kadar getirmiş olsa da pandemi bu sürecin köklü değişminin hızlandırıcısı konumundadır.
Trendyol E-ticaretle uğraşan ve uygun koşulları sağlayan her firmanın satış yapabileceği bir pazaryeri platformudur.
Geniş bir müşteri ağına sahip olmasına rağmen düzenli reklamlar yayınlayan şirket, ürün transferleri için kurduğu lojistik altyapısı ile müşterilerine ürünleri hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayabilmektedir.
Geniş bir ürün yelpazesine sahip olan platformda elektronik, gıda ve tektile kadar pek çok ürün bulunuyor. Bu da Trendyol'u e-ticaretle uğraşanlar için vazgeçilmez bir faktör haline getiriyor.
Tüm e-ticaret girişimcilerinin ürünlerini satışa sunabildiği trendyol’da işletmelerin mağaza açmak için sağlaması gereken bir kaç yasal şart bulunmaktadır.
İnternet üzerinden satış yapmak ticari bir faaliyet olduğundan, sürecin resmi olarak tescil edilmesi ve ortaya çıkan vergilerin ödenmesi gerekmektedir. Bu sebeple Trendyol mağazası oluşturabilmek için limited, anonim veya şahıs şirketi sahibi olmanız ilk şarttır.
İşletmenizin kuruluşuyla birlikte vergi mükellefisiniz ve bu bilgilerle Trendyol'a satıcı olarak kayıt olabilirsiniz. Firma olarak sadece KEP adresi ve MERSİS numarası gibi bilgiler yeterli olacaktır. Bu durum bir yandan bireysel kullanıcıların mağaza açması mümkün olmadığını anlamını da taşımaktadır. Bireysel yönde e-ticaret yapmak istiyorsanız en uygun yol şahıs şirketi kurmanız olacaktır.
Trendyol’da mağaza başvurusu yapmak ya da işletmeniz için mağaza açma işlemleri tamamen ücretsizdir. Mağaza sahiplerinin yapmış olduğu siparişler üzerinden komisyon alan bir model de çalışan bu pazaryerinde komisyon oranları da kategori, ürün grubu ve sektör bazlı değişkenlik göstermektedir.
Çalışma modelini detaylandıracak olursak her sattığınız üründe belirli bir yüzdeyi Trendyol’a ödeme durumundasınız. Komisyon oranları dışında kargo bedellerini de hesap etmek durumundasınız. Trendyol satıcıları için geliştirmiş olduğu kargo baremi uygulamaları ile de satıcıların kargo maliyetlerine ortak olarak satıcılara destek olmaktadır.
Trendyol'un belirttiği özelliklere ve aşağıdaki bilgi ve belgelere sahipseniz, Trendyol web sitesinde Satıcı Başvurusu sayfasına gittiğinizde karşınıza bir form çıkacaktır. Başvurunuzu bu formu doldurup göndererek yapabilirsiniz.
Trendyol, mağaza başvurusu yaparken doldurduğunuz formda aşağıdaki bilgileri iletmeniz gerekmektedir ;
Diğer sanal pazaryerlerindeki bağlantılar veya kendi e-ticaret siteniz Başvuru formu doldurulurken istenen bu bilgilere ek olarak aşağıdaki belgeler de istenmektedir;
Bu bilgi ve belgeleri karşılayamazsanız başvuru yapsanız dahi mağazanız satışa açılmayacaktır.
Başvurunuzu tamamladıktan sonra başvurunuzun onay sürecini başlatırsınız. Bu süreç, sağladığınız bilgi ve belgelerin doğruluğuna ve yeterliliğine ve onay biriminin yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.
Başvurunuzun onaylanması durumunda belirttiğiniz iletişim bilgileri ile sizinle iletişime geçilecek ve mağazanın açılması için gerekli bilgiler tarafınıza bildirilecektir.
Mağazanızın aktif hale gelmesi için onaylanmasının ardından öğrenmeniz gerekenlerin başında mağazanızı nasıl yöneteceğinizi ve mağazanızda satış yapmak reklam yönetiminizin reklam oluşturma stratejilerine hakim olmanız gelmektedir. Tüm bu süreçler mağazanızda satış yapmanızın başlangıcını oluşturduğunu, değişen ve gelişen her bir yeni yönetimi deneyimlemenizin işletmenizin satışlarına olumlu yansıyacağını unutmamalısınız.