e-Ticaret Şirketi Kurmak, e-Ticaret Yapmak İçin Şirket Açmalı mıyım?

BlogE-ticaret başlarken
e-Ticaret Şirketi Kurmak, e-Ticaret Yapmak İçin Şirket Açmalı mıyım?
E-ticaret başlarken30 Ocak 2024 Salı
~ 4 dakika okuma süresi

E-Ticaret şirketi kurmak günümüz dijital çağında sıklıkla tercih haline geliyor. Şirket açmak isteyen girişimcilerin ise öncesinde bilmesi gereken birçok nokta mevcut. Bu tarz bir şirket kurmanın olumlu ve olumsuz olmak üzere birçok yönleri bulunuyor. E-ticaret gittikçe büyüyen hacmi ile önemli bir alan olmaya devam ediyor. Bu noktada akıllara ise e-ticaret yapmak için şirket kurulmalı mı sorusu geliyor.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret başta internet olmak üzere elektronik bir ağ üzerinden mal ve hizmetlerin alınıp satılması ya da fon veya verilerin iletilmesi olarak basitçe nitelendirilebilir. Bu e-ticaret işlemleri işletmeden işletmeye, işletmeden tüketiciye, tüketiciden tüketiciye ya da tüketiciden işletmeye şeklinde olabilir. Elektronik ticaret internet üzerinden mal ve hizmet satın alan ve satan şirket ve bireyleri ifade eder. E-ticaret farklı pazar segmentlerinde faaliyet gösterebilir ve bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve diğer akıllı cihazlar üzerinden gerçekleştirilebilir.

İlgili içerik: E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Mantığı Nasıl İşler?

E-ticaret mantığı internetten güç alır diyebiliriz. Müşteriler çevrimiçi mağazalara erişmek için kendi kişisel cihazlarını kullanır. Mağazaların sunduğu ürün ve hizmetlere göz atabilir ve sipariş verebilirler. Online sitenize yüklediğiniz tüm ürünler ve özellikleri sitenize gelen ziyaretçiler tarafından görünür.

Müşteriler ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olduğunu düşündükleri ürünlerden ya da hizmetlerden yararlanmak için belirli bir karşılık öderler. Müşteriler aynı zamanda ürünlerinizin fiyatını, sunduğunuz indirim ve kampanyaları, ödeme seçeneklerini de tek bir adres üzerinden kolaylıkla görebilir. Tüm bu işlemler fiziksel bir müdahele olmadan tamamen çevrimiçi bir şekilde gerçekleşir.

E-Ticaret Sitesi Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

E-Ticaret şirketi kurmak şüphesiz önemli ve üzerine düşünülmesi gereken bir adımdır. Bu adımı atmadan önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birtakım unsurlar bulunur. E-ticaret öncesinde bilinmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir;

  • İlk adım olarak niş alanınızın ne olacağına karar vermeniz gerekir. İnsanların karşısına hangi ürün ya da hizmet ile çıkacağınıza karar vermelisiniz. Bu ürünler fiziksel ya da dijital olabilir.
  • Satacağınız ürün ya da hizmete karar verdikten sonra ise markanıza özgün bir isim bulmalısınız. Marka adı konusunda acele etmemenizde fayda var çünkü bu isim sizi ve mağazanızı yansıtan bir unsur niteliği taşıyor. Marka adınızın patentini almanız da son derece önemli.
  • Hedef kitlenizi belirlemeli ve gerekirse Pazar analizi de yapmalısınız.
  • Satacağınızın ürünlerin sayısına karar vermeli ve buna bağlı olarak da stok durumlarınızı planlamanız gerekir.
  • Sitenizin ara yüzünün nasıl olacağına karar vermelisiniz. Siteniz insanların kolay anlayabileceği bir şekilde açık olmalıdır.
  • Eğer sitenizde yer alan ürünler tarafınızdan üretilmiyorsa bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekir.
  • Müşterilerinizden güvenli bir şekilde ödeme almak için ise sanal pos firmalarına başvurmanız gerekir.
Bu aşamaların sonunda siz de E-ticaret şahıs işletmesi için bir siteye sahip olabilirsiniz. Sitenizin kaliteli ve güvenilir bir izlenim vermesi müşteri yoğunluğu yaşamanıza yardımcı olur. Eğer fiziksel bir ürün satıyorsanız stoklarınızı siparişlerinize göre düzenlemeniz ve yenilemeniz gerekir. Dijital ürünler için ise herhangi bir stok sınırı yer almaz. Müşterileriniz dijital ürününüzü satın aldıktan sonra kendisine ulaşan bağlantı sayesinde indirme işlemini gerçekleştirir.

Nasıl E-Ticaret Şirketi Açılır?

E-ticaret için şirket açma aşamaları zahmetli gibi görünse de oldukça kolay nitelikler taşır. Bir şirket açmak için ilk olarak İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile başvuru yapmanız gerekir. Çevrimiçi olarak yaptığınız bu işlemde sizden vergi numaranız, hangi vergi dairesine bağlı olduğunuz gibi bilgiler istenir. E-ticaret şirketi açma aşamasında dilerseniz ev adresinizi de şirket adresi olarak belirleyebilirsiniz. E-ticaret şirketi açmanın avantajlarından birinin de bu olduğu söylenebilir. Bu işi yapmak için fiziksel ortamda bir ofisinizin olması zorunlu değildir.

Eğer bir vergi levhanız yok ise şirketinizi açtıktan kısa bir süre sonra vergi levhanıza da sahip olabilirsiniz. Elbette ki bu tarz şirketler için düzenli olarak birtakım vergiler de ödemelisiniz. Aynı zamanda eğer şirketinizde sizden başka birisi ya da birileri çalışacaksa ödemeniz gereken tutarlar daha da artabilir.

E-ticaret yapabilmeniz ise şu belgelere ihtiyacınız vardır;

  • Vergi levhası
  • Vergi numarası
  • İmza beyannamesi
  • Altyapı anlaşmaları
  • Kargo anlaşmaları
  • Sanal pos anlaşmaları
Gerekli belgeleri ilgili kurumlara ilettiğiniz takdirde şirket açma aşamalarınız kolay ve pratik bir şekilde gerçekleşir.

E-ticaret sitelerinde her ürüne gösterilen rağbet farklı olur. Genellikle teknolojik aletler, evcil hayvan ürünleri ve bebek bakım ürünleri büyük ölçüde ilgi görür. Bu nedenle ürün seçiminizi yapmadan önce pazar analizi yapmanız son derece büyük önem taşır.

E-Ticaret Şirketi Açarken Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

E-ticaret şirketi açarken yapılan birtakım yanlışlar şüphesiz olur. Bu yanlışlar ön plana çıkmanızı ve sitenizin insanlar tarafından ziyaret edilmesini engeller. Bu yüzden düzenli ve doğru ilerlemeniz son derece önemlidir. İlk olarak şirketiniz bünyesinde satışa çıkardığınız ürünlere özen göstermeniz gerekir. Ürününüzün fotoğrafları profesyonel olmalı ve ürün açıklamalarını ise detaylı bir şekilde yapmalısınız. Aksi halde özensiz bir fotoğraf ve ürün yazısı ziyaretçileri ürünü ya da hizmeti satın almaya teşvik etmez.

Aynı zamanda ürün stokları konusuna da titiz bir şekilde dikkat etmeniz gerekir. Stokta olmayan ürünleri internet sitesine yüklemeniz müşterilerinizin güvenini büyük ölçüde düşürebilir. İnternet sitenizde insanların işini kolaylaştıracak birçok filtre kullanmalısınız. E-ticaret yapmak isteyen kişilerin yanlış yaptığı noktalardan biri ise filtreleme özelliğine yer vermemesidir.

E-Ticaret şirketi kurmak üzerine detaylıca düşünülmesi gereken bir adımdır. Gerekli koşulları yerine getirdiğiniz ve doğru şekilde hareket ettiğiniz takdirde başarılı bir girişimci olmanız mümkün hale gelir.

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.