İnternetten (Online) Satış Nasıl Yapılır?

BlogE-ticaret
İnternetten (Online) Satış Nasıl Yapılır?
E-ticaret2 Şubat 2024 Cuma
~ 6 dakika okuma süresi

İnternet, günümüzde insanların alışveriş yapma şeklini kökten değiştirmiştir. Artık insanlar istedikleri ürünleri evlerinden çıkmadan, internet üzerinden satın alabilmektedir. Özellikle bu durum internetten satış yapan işletmeler için büyük bir fırsat sunmaktadır.

İnternetten online satış yapmak, geleneksel satış yöntemlerine göre birçok avantaja sahip olmasıyla çokça tercih edilirken, bir şirket açarak veya bireysel olarak internetten satış yaparak para kazanmak isteyenler internetten (online) satış nasıl yapılır? Sorusuna yanıt aramaktadır.

İnternetten online satış yapmak için öncelikle bazı temel adımları atmak gerekmektedir. Online satış için takip edilmesi gereken adımlar sırasıyla şunlardan oluşmaktadır.

  • Satış yapacağınız ürünleri belirleyin.
  • Ürünlerinizi tedarik edin.
  • Bir e-ticaret sitesi oluşturun.
  • Pazarlama stratejinizi oluşturun.
  • Müşteri hizmetlerini oluşturun.

İnternetten Satış Yapılacak Ürünleri Belirlemek

İnternetten satış yapabilmek için öncelikle satış yapacağınız ürünleri belirlemeniz gerekmektedir.  Ürünleri belirlerken, kendi ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Satacağınız ürünlerin sizin ilgi alanlarınız ve yetenekleriniz ile uyumlu olması gerekmektedir.

Ayrıca pazarda talebi olan ürünler seçerek başarılı bir online satışa sahip olabilmek için satış yapacağınız ürünlerin pazar araştırmasını yaparak bu ürünlere olan talebi de değerlendirmeniz gerekmektedir. İnternetten satılacak ürünleri belirlerken dikkat edilmesi gereken faktörler arasında şunlar yer almaktadır.

  • İlgi alanları ve yetenekler
  • Pazardaki talep
  • Ürünlerin kar marjı
  • Ürünlerin tedarik ve stoklanması

İlgili içerik

İnternetten Satılacak Ürün Nasıl Bulunur?

E-Ticarette Ne Satılır?

Ürünleri Tedarik Etmek

Satış yapılacak ürünleri belirledikten sonra, bu ürünleri tedarik etmek gerekmektedir. Kişiler online satış için ürünleri kendi üretebileceği gibi başka bir üreticiden satın alarak da kendi bünyesinde satabilmektedir. Kendisi üretmek için yeterli sermayesi olmayan kişiler, dropshipping yöntemini de tercih edebilmektedir. Dropshipping yönteminde ürünlerin stoku tutulmamaktadır. Sipariş geldiğinde, ürün tedarikçiden satın alınmakta ve müşteriye gönderilmektedir.

İlgili içerik: Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir E-Ticaret Sitesi Oluşturmak

İnternetten satış yapabilmek için bir e-ticaret sitesine ihtiyaç olmaktadır. E-ticaret sitesi, ürünlerin sergilendiği ve satışların yapıldığı platformlardır.  E-ticaret sitesi oluşturmak için çeşitli e-ticaret platformları kullanılabilmektedir.

E-ticaret sitesi kurarken göz önünde bulundurulması gereken faktörler arasında şunlar yer almaktadır.

  • Sitenin tasarımı
  • Sitenin işlevselliği
  • Sitenin güvenliği
  • Sitenin SEO uyumluluğu

E-ticaret sitesi kurmak için hazır bir e-ticaret altyapısı satın alınabileceği gibi kişi veya işletmeler  kendi e-ticaret sitelerini sıfırdan da geliştirebilmektedir.

İlgili içerik: e-Ticaret nedir, e-Ticaret nasıl yapılır?

Pazarlama Stratejisini Yaratmak

İnternetten satış yapabilmek için ürünlerin potansiyel müşterilere tanıtılması gerekmektedir. Özellikle online satış ile fazla sayıda müşteriye ve bu sayede yüksek kazançlara ulaşabilmek için en önemli adımlardan biri olan pazarlamanın etkili bir strateji olması gerekmektedir.

Pazarlama stratejisi oluşturulurken, hedef kitle, rekabet ortamı ve ürünlerin özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Pazarlama faaliyetleri aşağıdaki gibi çeşitli kanallar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Pazarlama faaliyetlerini etkili bir şekilde yürütmek için hedef kitleyi iyi anlamak gerekmektedir. Hedef kitlenin ilgi alanlarını, ihtiyaçlarını ve davranışlarını belirleyerek, onlara hitap eden pazarlama stratejileri oluşturularak en etkili şekilde müşterilere ulaşılabilmektedir.

Müşteri Hizmetlerini Oluşturmak

Müşteri memnuniyeti, internetten satış yapan işletmeler için çok önemlidir. Bu nedenle, müşterilere kaliteli müşteri hizmetleri sunmak gerekmektedir. Müşteri hizmetleri ekibinin, sipariş takibi, ürün iade ve değişim gibi konularda müşterilere yardımcı olması ve sorun yaşanmaması gerekmektedir.

Markanın veya şirketin güvenilirliği ve tercih edilirliği konusunda müşteri hizmetleri son derece önem arz etmektedir. Müşterilere canlı destek veya müşteri hizmetleri hattı gibi destek kanalları sunmak, müşteri memnuniyetini önemli ölçüde artırmaktadır.

Başarılı İnternetten Satış İçin İpuçları

İnternetten satış yapmak karlı bir iş fırsatı sunmaktadır. Ancak bu işi başarılı bir şekilde yapabilmek için öncelikle temel adımları atmanız ve satış öncesi hazırlıkları yapmanız gerekmektedir. Başarılı internetten satış için önemli ipuçları arasında şunlar yer almaktadır.

  • Satacağınız ürünler veya hizmetlerin, kaliteli ve talep gören ürünler olmasına dikkat etmek.
  • Hedef kitlenizin kim olduğunu, ne istediğini ve nerede olduğunu belirleyerek, onlara hitap eden pazarlama mesajları oluşturmak.
  • Müşterilerinize kaliteli bir alışveriş deneyimi sunmak için kaliteli bir e-ticaret sitesi oluşturmak veya profesyonel bir e-ticaret hizmeti almak.
  • Ürünlerinizi potansiyel müşterilerinize tanıtmak için pazarlama faaliyetlerini yürütmek.
  • Müşterilerinize kaliteli müşteri hizmetleri, çeşitli indirim veya kampanyalar sunarak müşteri memnuniyetini sağlamak.

İnternetten Online Üzerinden Satış Yapmak İçin Ne Gerekli?

İnternet üzerinden online satış yapmak için ne gerekli? Sorusuna yanıt olarak; İnternet üzerinden satış yapmak için gerekli olan çeşitli temel unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle internet üzerinden satış yapmak için bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir.

Planda hangi ürünleri satacağınızı, hangi hedef kitleye hitap edeceğinizi, pazar araştırması sonuçlarını ve finansal planınızı belirlemeniz gerekmektedir. İnternet üzerinden satış yapmak için yasal bir çerçeveye sahip olmanız gerekmektedir.

Bunun için de bir şirket kurmanız veya bir esnaf işletmesi açmanız gerekmektedir. Satacağınız ürünleri belirledikten sonra bu ürünleri temin edecek bir tedarikçi bulmanız gerekmektedir. Tedarikçi seçerken, ürün kalitesi, fiyat ve teslimat süresi gibi faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

İnternet üzerinden satış yapmak için bir web sitesi gerekmektedir. Ürünlerinizi sergileyeceğiniz, müşterilere bilgi vereceğiniz ve satış gerçekleştireceğiniz bir platform için kendi sitenizi oluşturabileceğiniz gibi bir e-ticaret platformu da seçilebilmektedir. Web sitesi oluştururken özellikle kullanıcı dostu bir tasarıma ve güvenli bir altyapıya sahip olunması gerekmektedir.  Ardından doğru pazarlama stratejileri ile birlikte online satış yapmaya başlanabilmektedir.

İnternetten Online Satışa Nasıl Başlanır?

İnternetten satış yapmak, günümüzde birçok kişinin hayalidir. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte e-ticaret sektörü de hızla büyümektedir. Özellikle bu sektörde başarılı olmak için doğru stratejileri belirlemek ve gerekli hazırlıkları yapmak gerekmektedir.

İnternetten satışa nasıl başlanır? Sorusuna yanıt olarak; İnternetten satışa başlamak için izlenmesi gereken adımlar kısaca şöyledir.

  • Satacağınız ürünleri belirlemek
  • Hedef kitleyi belirlemek
  • Bir e-ticaret yazılımı seçmek
  • Ürünleri tedarik etmek
  • Ödeme hizmeti sağlayıcısı seçmek
  • Bir kargo şirketi seçmek
  • Pazarlama ve reklam çalışmalarını yapmak

İnternetten satışa başlamak için doğru stratejileri belirlemek ve gerekli hazırlıkları yapmak önemlidir. E-ticaret platformu seçimi de bu hazırlıkların önemli bir parçasıdır. İhtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uygun bir platform seçerek e-ticaret yolculuğunuza başarılı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Şirket Açmadan E-Ticaret Yapılır Mı?

İnternet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmayı sağlayan e-ticaret, hem yeni girişimciler hem de mevcut işletmeler için önemli bir fırsat sunmaktadır. Şirket açmadan e-ticaret yapılır mı? Sorusunun cevabı da e-ticarete atılmak isteyenler tarafından oldukça merak edilmektedir.

Şirket açmadan bireysel olarak internetten satış yapmak için faaliyet gösterilecek sektöre ve yıllık ciro hedefine bağlı olarak bu sorunun cevabı farklılık göstermektedir. Şirket kurmadan e-ticaret yapmak için karşılanması gereken şartlar şunlardır.

  • Gelir vergisi mükellefi olmak gerekmektedir. Şartı yerine getirmek için vergi dairesine başvurarak mükellefiyet kaydı yaptırmak gerekmektedir.
  • Kişinin ikâmetgahının Türkiye'de olması gerekmektedir.
  • Kişinin kendi adına veya ortaklık halinde ticari, sınai veya mesleki faaliyette bulunmaması gerekmektedir.
  • Kişinin çalıştırılan sigortalı sayısının 1'den az olması gerekmektedir.
  • Kişinin yıllık brüt satış tutarının 100.000 TL'yi aşmaması gerekmektedir.

Şirket kurmadan e-ticaret yapmanın en önemli avantajları arasında ise şunlar bulunmaktadır.

  • Şirket kurmak ve yönetmek, belirli bir maliyet gerektirmektedir. Şirket kurmadan e-ticaret yaparak bu maliyetlerden kurtulmak mümkün olmaktadır.
  • Şirket kurma ve gerekli izinleri alma süreci zaman ve emek gerektiren bir süreçtir. Şirket kurmadan e-ticaret yaparak bu süreç atlanabilmektedir.
  • Şirket kurmak ve yönetmek hukuki ve vergisel açıdan bazı zorluklar da içermektedir. Şirket kurmadan e-ticaret yapmak ise bu zorluklarla uğraşmamanızı sağlamaktadır.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?

Sanal Mağaza Nedir, Nasıl Açılır?

N11 Mağaza Nasıl Açılır?

Trendyol Mağaza Açma

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.