Dropshipping Stoksuz Satış Nedir?

BlogE-ticaret
Dropshipping Stoksuz Satış Nedir?
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 10 dakika okuma süresi

Dropshipping stoksuz satış anlamına gelen bir terimdir. Dropshippingin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Farklı e-ticaret yöntemleri ile kıyaslandığında daha az zahmetli olan bu yöntemden genellikle yüksek kazanç elde etmek yerine daha standart bir gelir hedefleyenler yararlanabilir. Eğer yeterli vaktiniz varsa çeşitli tanıtım çalışmaları ile dropshipping ile de yüksek kazançlar elde etmek mümkündür.

Dropshipping özellikle e ticarete yeni giriş yapacak kişiler için avantajlıdır. Sermayeniz yeterli değilse ya da çok azsa stok, depo maliyetleri olmadan ticarete atılmak için bu yöntemi seçebilirsiniz. 

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping yapmak için ilk etapta tedarikçi bulmanız gerekir. Bulacağınız tedarikçinin güvenilir olması oldukça önemlidir. Bunu anlamak için tedarikçinin ürünlerinden numune talep edebilir ve daha önce çalıştığı kişilerden bilgi alabilirsiniz. 

Dropshipping sisteminde tedarik gelen siparişe göre yapılır. Depolama süreçlerini ortadan kaldıran bu sistemde, maliyetler ciddi anlamda düşürülür. Dropshipping yapanlar her ne kadar depolama, kargolama gibi süreçlerle uğraşmasalar da alıcıların muhatabı konumundadır. Bu nedenle yaşanacak tüm aksaklıklarda alıcı tedarikçinin kim olduğunu bilmediği için satıcı ile irtibata geçer.

Dropshipping yapanlar, ürünlerle ilgili gelen sorulara da cevap vermek zorundadır. Bu nedenle tedarikçi ile her zaman diyalog halinde olmak gerekir. Tedarikçinin ürünleri zamanında göndermesi, paketlemeyi özenli bir şekilde yapması gibi detaylar da son derece önemlidir.

Dropshipping aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Satıcı kendisine satışlarını yapmak için bir platform belirler.
  • Ürünlerini bu platformda yayınlar.
  • Müşteri siparişini platform üzerinden verir.
  • Tedarikçi kargolama işlemini gerçekleştirir.
  • Bu aşamadan sonra müşteri hizmetleri sürecini satıcı yönetir.

Trendyol’daDropshipping Nasıl Yapılır?

Trendyol’da dropshipping yapmak, yüksek komisyon oranları açısından değerlendirildiğinde dezavantajlı olarak düşünülebilir. Buna karşın Trendyol’un kendine has bir satış sistemi olması nedeniyle farklı avantajlardan yararlanmak mümkündür. Vergi muafiyet belgesi olan kişilere dropshipping yapma hakkı sunan Trendyol sayesinde satışlarınızı en çok tercih edilen pazar yerlerinden birinde gerçekleştirebilirsiniz.

Amazon’da Dropshipping Nasıl Yapılır?

Amazon’da dropshipping yapmak için bazı kurallara uymanız gerekir. Amazon’un dropshipping için kendine has bir politikası vardır. Buna göre:

  • Stoksuz satış yapanlar, Amazon’un satış için belirlediği tüm kurallara uymak zorundadır.
  • Aracı olarak satış işlemlerinizi gerçekleştirdiğinize dair faturada ya da pakette herhangi bir bilgi yer almamalıdır.
  • İade talepleri sorunsuz bir şekilde satıcı tarafından gerçekleştirilmelidir.

Tüm bu kurallara uyduktan sonra satış süreci normal bir Amazon mağazasında olduğu gibi işler. Satıcı Amazon komisyonunu, kargo ücretini ve ürün tutarını karşıladıktan sonra kalan miktar kadar kârlılık elde eder. Tüm bunları yapmak için ilk önce Amazon hesabınızı oluşturmalısınız.

N11’de Dropshipping Nasıl Yapılır?

N11 de dropshipping yapmak için tercih edebileceğiniz bir onlinepazar yeri platformudur. N11’de gerekli bilgi ve belgeleri teslim ettikten sonra mağazanızı açarak satışlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. N11 mağaza açılış sürecinde sizden ıslak imzalı sözleşme ve şirketinize dair farklı belgeler talep eder. Trendyol’da olduğu gibi N11’de de vergi muafiyeti kapsamında olup satış yapma şansınız vardır.

Hepsiburada’da Dropshipping Nasıl Yapılır?

Hepsiburadadropshipping yapmak için çok fazla tercih edilmeyen bir platformdur. Platformun şartları dropshipping yapanların işini zorlaştırır. Aynı zamanda Hepsiburada kendisi dropshipping sistemini kullanarak tedarikçilerle anlaşır. Bu durum rekabet etme gücünüzü zayıflatacağı için kazancınız ciddi manada düşebilir.

Yabancı Pazaryerleri Üzerinden Dropshipping Yapılır mı?

Yabancı pazar yerlerinde dropshipping yapmak mümkündür. Bu sayede farklı ülkelere satış yapabilir ve daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Bunun için ilk etapta tedarikçinizin yurt dışı satış yapabilecek, kargo süreçlerini yürütebilecek nitelikte olması gerekir. Aliexpress, Alibaba gibi platformlar yurt dışı dropshipping için tercih edebilecekleriniz arasındadır.

Dropshipping XML Nedir?

Dropshipping XML satışını yapacağınız ürünleri toplu bir şekilde yüklemenize imkân veren bir sistemdir. Bu sayede çok fazla vakit kaybetmeden ürünlerinizin sisteme girişini yapabilirsiniz. Çeşitli entegrasyon programları XML aracılığıyla toplu ürün yükleme yapmanıza imkân verir.

Dropshipping Yapma Şartları Neşerdir?

Dropshipping yapma şartları, satışlarınızı gerçekleştireceğiniz platforma göre farklılık gösterir. Vergi muafiyet belgesi olanlar, belirli bir sınırlamayla farklı mecralarda satışlarını gerçekleştirebilir. Bunun dışında şahıs, anonim gibi farklı türlerde bir şirket sahibi olmanız gerekir.

Dropshipping yaparken niş ürünler satmak, satış marjınızı yükseltmek açısından önemlidir. Bu sayede rekabet gücünüz de artar. Ürün ya da ürünleriniz, dar bir hedef kitleye hitap edecek nitelikte olabilir. Aynı zamanda güçlü markaların satmak istemediği ürünler de sizin için cazip olabilir. Belirli bir zümre tarafından tüketilen ürünler ile de başarılarınızı artırabilirsiniz. 

Stoksuz ticaret yapanların satabilecekleri bazı ürünler şunlardır:

  • Giyim ürünleri
  • Hazır gıdalar
  • Vegan besinler
  • Gluten içermeyen yiyecekler
  • Evcil hayvan ekipmanları
  • Telefon aksesuarları
  • Spor ürünleri

Şirket Kurmadan Dropshipping Yapılır mı?

Şirket kurmadan dropshipping yapmak vergi muafiyeti ve bazı istisnalar söz konusu olduğunda mümkündür. Vergi muafiyeti için yıllık bir kazanç sınırlaması vardır. Bunun yanı sıra KOSGEB desteklerinden yararlananlar, engellilere özel düzenlemeler söz konusuysa şirket kurmadan dropshipping yapmak mümkün olabilir.

Dropshipping Yapanlar Vergi Ödemek Zorunda mı?

Dropshipping vergi ödeme sadece Türkiye’de gerçekleşen işlemler için söz konusu olur. Yani tedarikçiniz ve satış yaptığınız müşteriniz, Türkiye dışında bir ülkede yer alıyorsa vergi ödeme yükümlülüğünüz bulunmaz. Ürünü farklı bir ülkeden satın alıp Türkiye’de sattığınız takdirde KDV ödeme yükümlülüğünüz doğar.

Bazı durumlarda tedarikçi üzerinden de dropshipping yapanlara bir yükümlülük doğabilir. Bir hizmet sözleşmesine bağlı olarak yurt dışında bulunan bir tedarikçi vasıtasıyla dropshipping yapıyorsanız bu durumda vergi mükellefiyetiniz vardır. Tedarikçinin Türkiye’deki temsilcisi olduğunuz için onun adına gelir vergisi beyannamesi vermelisiniz.

Dropshipping için Nasıl Tedarikçi Bulurum

Dropshipping için tedarikçi bulma süreci bu işin en önemli aşamalarından biridir. Doğru tedarikçiyi bulmadan bu işe girmemelisiniz. Yapmanız gereken öncelikle detaylı bir araştırma yapmaktır. Yurt dışından tedarikçi bulmak isteyenler, Aliexpress ve Alibaba’yı kullanabilir. Bu sitelerde tedarikçilere ilişkin yorumları da inceleme şansınız vardır.

Tedarikçi bulma sürecinde toptan satış yapan firmalarla da görüşebilirsiniz. Burada önemli olan firmanın dropshipping çalışma sistemi ile iş yapmaya hazır olmasıdır. Google üzerinden bulacağınız satıcılarla görüşerek anlaşmalar yapabilirsiniz. 

Doğru tedarikçi sizi dropshipping sürecinde başarıya götüren en önemli faktördür. Bu nedenle tedarikçinizle kanunen geçerliliği olan bir sözleşme yaparak çalışmaya başlamanızda fayda vardır. Bu sayede yasal bir sorun ortaya çıktığında kendinizi daha rahat şekilde savunabilirsiniz.

Dropshipping Karlı Bir İş Midir?

Dropshipping kâr oranı satış tutarı ve ürün ücreti arasındaki fark olarak nitelendirilebilir. Yani satıcı, tedarikçinin ürün için biçtiği fiyatın üzerine kendi kâr payını koyarak satışlarını gerçekleştirir. Aradaki fark da satıcının cebine kalır.

Dropshipping Yaparak İyi Bir Kazanç Elde Edebilir miyim?

Dropshipping ile iyi bir kazanç elde etmek mümkündür. Özellikle kendine ait bir e ticaret sitesi üzerinden satışlarını gerçekleştirenler, daha yüksek kazanç elde edebilir. Online pazar yerleri ise komisyon tutarlarından dolayı yüksek bir kazanç elde etme noktasında dezavantajlı olabilir.

Dropshipping Satışlarımı Artırmak İçin Ne Yapmalıyım?

Dropshipping satışlarınızı artırmak için internetten online satış sürecinde olduğu gibi farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Online pazar yerlerinde ya da kendi e ticaret sitenizde yer alan ürünlerin özelliklerini detaylı bir şekilde sisteme girmelisiniz. Bunun yanı sıra ürün görsellerinin kalitesine, net ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz.

Dropshipping satışlarınızı artırmak için tedarikçiden aldığınız numune ürünlerle videolar çekebilirsiniz. Bir e ticaret sayfanız varsa ürünle alakalı hazırlayacağınız blog yazıları da fayda sağlar. Örneğin, vegan besinler satıyorsanız “Vegan Beslenmenin Önemi” gibi bir yazı yazarak e ticaret sitenizde yayımlayabilirsiniz.

SEO Çalışmaları

SEO çalışmaları internet üzerinden yapılan satışları artırmanın en etkili yoludur. SEO’yu dropshipping faaliyetleriniz için de kullanabilirsiniz. Satışlarınızı gerçekleştirdiğiniz platforma ürün açıklamalarını anahtar kelimeleri içerecek şekilde girebilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyal medya hesaplarınızdan ve farklı sayfalardan satış sayfanıza link verme şansınız da vardır.

Sosyal Medya Satışları

Sosyal medya satışları internet kullanıcılarının online alışveriş sürecini kolaylaştıran bir imkândır. Facebook, Instagram gibi platformlarda oluşturacağınız hesaplara ürünlerinizi ekleyerek satış yapabilirsiniz. Instagram ve Facebook mağazaları tıpkı bir e ticaret sitesi işlevi görür. Müşterileriniz buradan ürünlerinize ulaşarak sipariş oluşturabilir. Sosyal medyadan satış yapmak; müşterilerinizle etkileşim halinde olmanız açısından da önemlidir.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamlarıile hesabınızın daha popüler hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Instagram ve Facebook reklamlarında hedef kitlenizi doğru belirlemeniz gerekir. Aynı zamanda reklamın yayımlanacağı süreye dikkat etmelisiniz. Instagram reklamlarını; gönderi, hikâye ya da reels şeklinde vermeniz mümkündür. Facebook’ta da reklamlarınızın hangi türde olacağını seçebilirsiniz.

Dropshipping Ödeme Alma Yöntemleri Nelerdir?

Dropshipping ödeme alma yöntemleri normal e ticaret sürecinde olduğu gibidir. Yurt içinde gerçekleştirilen satışlarda banka hesabınız üzerinden ödeme alırsınız. Yurt dışı satışlarda ise Wise gibi farklı ödeme sistemlerini kullanma şansınız vardır.

Dropshipping Satış Yöntemi Yasal mıdır?

Dropshipping yasal bir satış yöntemi olarak ticari faaliyette bulunan kişiler tarafından tercih edilebilir. Online pazar yeri platformlarından, e ticaret sitenizden satış yapmadan önce zaten gerekli bilgi ve belgeleri sağladığınız için bu yöntemi kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmaz. Vergi ödeme yükümlülüğü olmayan kişiler ise belgelerini ibraz ederek faaliyetlerini sürdürebilir. 

Dropshipping Yapmanın Zararları Nelerdir?

Dropshipping yapmanın zararları çok fazla düşünmeden ve gerekli araştırmaları yapmadan bu işe girdiğiniz takdirde söz konusu olabilir. Söz konusu zararlar hem sizi hem de tedarikçi ve müşterileri olumsuz etkiler. Teslim edilmeyen kargolar, müşterilerinizin ürüne ulaşamamasına, tedarikçilerin ise depolama maliyetlerine katlanmasına neden olur. 

Dropshipping sürecinde yüksek komisyon oranları da sorun oluşturabilir. Satıcının zaten düşük olan kâr oranı, hatalı bir platform seçimi nedeniyle daha da azalabilir.

Dropshipping Ürün Bulma Yöntemi

Dropshipping ürün bulma yöntemleri arasında en çok kullanılan Amazon eklentilerini kullanarak yapılandır. www.amazon.com.tr/gp/new-releases adresini kullanarak farklı kategorilerde yeni çıkan ürünlere ulaşabilirsiniz. 

Örneğin “Oyuncak” sekmesine tıklayarak bu kategoride yer alan yeni çıkan ürünleri görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bahçe, bebek, bilgisayar ve elektronik gibi farklı kategorilerde de ürünleri inceleyebilirsiniz. 

Amazon’dan müşterilerin en çok istek listesine eklediği ürünlere de ulaşabilirsiniz. Bunu farklı ülkeler için yapma şansınız vardır. Türkiye için https://www.amazon.com.tr/gp/most-wished-for adresini kullanarak farklı kategorilerde talep edilen ürünleri görebilirsiniz.

www.amazon.com.tr/gp/movers-and-shakers adresi ise size, son 24 saat içerisinde en çok satılan ürünlere ulaşma imkânı sağlar. Bu adres, sezonluk ya da güncel bir popülerliğe sahip olan ürünleri tespit etmeniz açısından avantajlıdır.

En çok satan ürünlerin tamamına ulaşmak için https://www.amazon.com.tr/gp/bestsellers adresini ziyaret edebilirsiniz. Buradan satmayı planladığınız ürünlerin kategorisine göre arama yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

İnternetten Satılacak Ürün Nasıl Bulunur?

Pazar Araştırması ve Ürün/Hizmet Seçimi

E-Ticarette En Çok Satan Ürünler

Dropshipping İçin Eğitim Almak Gerekir mi?

Dropshipping eğitimi alarak satış sürecine daha bilinçli bir şekilde başlayabilirsiniz. Bu aşamada dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmanız gerekir. Dolandırıcılık olaylarından dolayı ciddi manada maddi kayıp yaşayanlar vardır. Binlerce dolarlık eğitimler verdiğini iddia eden kişiler nedeniyle mevcut kazançlarınızı da kaybedebilirsiniz.

Dropshipping süreci, tedarikçi anlaşması yapıldıktan sonra normal bir satış süreci gibi işler. Online pazar yerlerinde satışa başlamak için yapmanız gerekenler detaylı şekilde anlatılır. Bunun yanı sıra sizden hangi bilgi ve belgelerin talep edildiği de gayet nettir.

Dropshipping eğitimi için internette yer alan ücretsiz kurslara katılabilirsiniz. Aynı zamanda bu işle uğraşan kişilerden bilgi almak da faydalı olur. Udemy’de konuyla ilgili farklı kurslar mevcuttur.

Dropshipping mi Yoksa Stoklu Satış mu Yapmalıyım?

Dropshipping mi yoksa stoklu satış mı daha mantıklı sorusuna içinde bulunduğunuz mevcut koşullara göre karar vermeniz gerekir. Örneğin sermaye noktasında herhangi bir sıkıntınız yoksa stoklu satış sizin için daha cazip olabilir. Fakat sermayesi olmayan kişiler için dropshipping daha makul bir ticaret yöntemidir.

Dropshipping Platform Seçimini Neye Göre Yapmalıyım?

Dropshipping için platform seçimi yaparken detaylı bir araştırma sürecine girmekte fayda var. Hedefiniz satışlarınızı onlinepazar yerlerinde yapmaksa komisyon oranlarını karşılaştırmanız gerekir. Yüksek komisyon isteyen onlinepazar yerleri yerine daha düşük oranlara sahip olanlara yönelmelisiniz. Kendi e ticaret sitenizi kuracaksanız domain, hosting masraflarını göz önünde bulundurarak hareket edin. Aynı zamanda site güvenliği, kullanıcı dostu tasarım gibi detaylar da önemlidir.

Dropshipping İçin Ortak Bulmalı mıyım?

Dropshipping için ortak bulmak süreci beraber yürütmek açısından mantıklı olabilir. Fakat bu durumda kârlılığın paylaşılması sorun olabilir. Sizinle ortak olmayı düşünen kişiyle tüm detayları en baştan konuşup işe o şekilde başlamalısınız. Ortağınızla tüm şartları aranızda bir sözleşme imzalayarak resmiyete dökün. Bu sayede ileride karşılaşabileceğiniz sorunları yasal yollardan çözme şansınız doğar.

Dropshipping Satış Sürecinde Eticex

Dropshipping satış sürecinde Eticex e-ticaret yazılım paketlerinden birini tercih edebilirsiniz. Eticex nitelikli XML dönüşüm modülü ile tedarikçinin sizler ile paylaştığı XML’in sizlerin istemiş olduğu kategori yapısı içerisinde hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamaktadır. Emsallerine göre veri akış hızının yüksek olması sebebi ile pazaryeri entegrasyonu ile bu platformlarda yayınlamış olduğunuz ürünlerin sipariş gerçekleşmesi durumunda panelinize doğrudan iletebilmesini sağlamaktadır.

Dropshipping ürün tedarikçileri sadece XML ile değil JSON datası veya Web Service datası ile de ürünleri sizlerle paylaşmaktadır. Dropshipping Modülü ile bu tür paylaşımlarında panelinize yüklenebilmesi sağlanmaktadır. Tedarikçiye gelen siparişleriniz doğrudan iletilebilmekte ve bu sayede stok noktasında sıkıntısız bir çalışma yapısı oluşturulmaktadır.

Eticex firmamız, 2000 yılından beri sektörde başarılı çalışmaları ile yeniliklere imza atıyor. Firmamız farklı bütçelere ve beklentilere uygun e-ticaret paketleri sunuyor. Size sunduğumuz paket alternatifleri şunlardır:

  • Basic
  • Regular
  • Advance
  • Deluxe
  • Deluxe Plus

Basic E-Ticaret Paketi

Basic e-ticaret paketi özellikle ilk defa e-ticaret yapacaklar ve bütçesi kısıtlı olanlar için uygundur. Bu pakette rahatlıkla kullanabileceğiniz bir e-ticaret sitesine (bakınız: E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır) sahip olursunuz. Basic e-ticaret paketinin özellikleri şu şekildedir:

  • Cloud sunucu altyapısı
  • Havale ya da EFT ile ödemeler alabilme
  • Size uygun bir alan adı
  • Güvenlik sertifikası
  • İstediğiniz kadar ürün girişi yapabilme
  • Kullanıcı odaklı bir yapı için etkin içerik yönetimi
  • Bulunabilirliğinizi artırmak için profesyonel SEO çalışmaları
  • Her cihaza uyum sağlayan responsive tema
  • Facebook login

Eticex Diğer E-Ticaret Paketleri

Eticex diğer e-ticaret paketlerinde sanal pos altyapısı, gelişmiş XML paylaşımı, pazaryeri entegrasyonu gibi pek çok özellik bulunur. Avantajlı fiyat seçenekleri ile sunulan paketlerimize kolay ödeme avantajları ile sahip olabilirsiniz.

Eticex Yazılımımızı 15 Gün Ücretsiz Kullanın

Eticex yazılımını 15 gün boyunca ücretsiz olarak kullanmak, ayrıcalıklarımızı daha yakından tanımanızı sağlar. Bu sayede dropshipping sürecinde işlerinizin ne denli kolaylaşacağını anlarsınız. Eticex yazılım paketlerinin tamamında bulunan özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürün ve kategori eklemeleri yapma
  • Varyant yönetimi
  • Telefon ve ticket
  • Marka eklemesi yapabilme
  • Yedekleme ile veri güvenliği sağlama

15 günlük ücretsiz kullanım hakkınız bittiğinde paket özelliklerine göre uygun bir seçim yapabilirsiniz. Dropshipping satış sürecinde aklınıza takılan tüm sorular hakkında 0850 346 66 00 üzerinden yetkililerimizle görüşebilirsiniz.

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.