E-ihracat Nedir?

BlogE-ticaret
E-ihracat Nedir?
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 3 dakika okuma süresi

İhracat anlam bakımından yurtdışına satış anlamına gelmekle birlikte bu anlamdan yola çıkarak e-ihracatı internet üzerinden gerçekleştirdiğiniz bir satış işlemi olarak tanımlayabiliriz.

Peki E-ihracat sadece ürünlerinizi internet üzerinden satışa açarak tamamlayabileceğiniz bir süreç mi?

Bu sorunun cevabı tabi ki hayır olacaktır. İhracat işlemi yaparken nasıl ki ürün satışınız için gümrük işlemleriniz varsa e-ihracatta da çalışma alanınız, çalışma şekliniz, lojistik, ürün gamınız vb. gibi bir çok kriterin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Yeni bir ülkede kendi e-ticaret sitenizi kurabilir ya da o ülkedeki pazaryerlerinde ürün satışı yaparak e-ihracata başlayabilirsiniz. Her bir ülkenin pazaryerlerinin çalışma şekli farklılık göstermekle birlikte o farklılıklar doğrultusunda karlılık analizlerinizi çıkarmanız gerekmektedir.

Tüm ürünlerinizi pazaryerlerinde toplu bir şekilde satabilir ya da ilgili pazaryerine fulfillment adını verdiğimiz gibi modellerde de tüm işlemleri pazaryerlerinin üstleneceği şekilde planlayabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi tüm bu süreçler farklılık gösterebilmektedir ve en önemli olan ilgili ülkenin ve pazaryerinin mevzuatlarını detaylı bir şekilde incelemekten geçmektedir.

E-ihracat Nasıl Yapılır?

Ürünlerinizi dünya’daki bir çok ülke de satışa sunmak istiyorsunuz. Öncelikle bir iş planı oluşturarak hangi ülkeye giriş yapmak istiyorsanız o ülkenin dinamiklerini araştırmanız gerekmektedir. Ülkenin dinamikleri sizlere o ülkede yapılacak olan satışların karlı mı yoksa zarar mı olacağı ile ilgili ön bir bilgilendirme edinmenizi sağlayacaktır.

İkinci yapmanız gereken o ülkede ürünlerinizi online olarak satışa sunmak için hangi modeli kullanacağınıza karar vermeniz olacaktır. Burada B2B(Business to Business) ya da B2C(Business to Customer) olarak ifade edilen bir model de çalışacaksanız. Gerçekten o ülkede şirket kurulması zorunluluğunun olup olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer e-ticaret mevzuatlarını karşılamıyorsanız cezai yaptırımlarla başbaşa kalabilirsiniz.

Bilmediğiniz bir coğrafya’da yeni bir ülkeye giriş için reklam ve pazarlama maliyetleri düşünüldüğünde en iyi yöntem o ülkenin pazaryerlerine giriştir. Hali hazırda bir çok kişinin satın alma davranışlarının düzenli olarak oturduğu ve kitlesinin belli olduğu pazaryerlerin de ürünlerinizin tüm pazaryerindeki payı o pazaryerinin sizin için doğru bir kanal olup olmadığını gösterebilir.

E-ihracatta Dikkat edilmesi gereken temel kriterler nelerdir?

E-ihracat temel kriterlerinin başında yerel rekabet gelmektedir. Bir ülkeye girişte o ülkenin yerel rekabet  piyasasını öğrenmeniz en önemli kriterdir. Ürün ve hizmetlerinizi kime satacaksınız? Pazarda ürün ve hizmetleriniz hangi boşluğu dolduracak ya da ihtiyacı olmayan bir pazar olup olmadığını nasıl analiz edersiniz ya da etmelisiniz tüm bu sorularınızın cevabı yerel piyasanın doğru bir Pazar olup olmadığını anlamanız açısından önemlidir.

İkinci kriteri lojistik oluşturmaktadır. Lojistik giderleri ürün birim fiyatı kısmında yüzde kaçını oluşturmalı ya da yüzde kaçını geçmemeli ? İşleme bir birim üründe yüzde kırk lojistik giderlerine harcıyorsa o yatırım doğru bir yatırım olmaktan çıkacaktır. Lojistik maliyetlerini kapsayan depolama, paketleme, transfer ve bazı durumlarda kalite kontrol tüm bu süreçlerdeki işlem maliyetleri çalışma modelinize bağlı olarak değişse bile gözönünde bulundurmanız gereken önemli etkenlerdir.

Bir diğer kriterimiz ödeme seçeneklerini ele aldığımızda, hangi ülkede hangi para birimi ile çalışacaksınız. Ödemeleriniz hangi yol ile işletmenize aktarılacak? Kesinti ve ek maliyetler olacak mı? Komisyon usulü ile çalıştığınız bir modelde yüzde kaç komisyonu üstleneceksiniz? tüm bu detaylar PNL’iniz açısından karar vermeniz gereken temel kriterlerin başında gelmektedir.

Temel kriterlere  Dijital Pazarlama ve Müşteri Hizmetlerini de ekleyebiliriz. Eğer B2B ya da B2C olarak adlandırdığımız kendi işletmenizin kurduğu bir e-ticaret sitesi üzerinden ürünlerinizi yeni bir ülkenin pazarına ulaştıracaksanız. Bu hizmetlerde arama motorları tarafından görünürlülüğüz açısından önemli bir kriteri oluşturacaktır.

E-ihracata temel kriterlerin dışında sürdürülebilirlik, birim maliyet analizleri,operasyonel süreçlerin durumu, ülkenin kültürü ve alışveriş davranışları da dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında gelmektedir.

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.