İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli mi?

BlogE-ticaret başlarken
İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli mi?
E-ticaret başlarken13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 3 dakika okuma süresi

Alışveriş alışkanlığının internete kayması ve internet teknolojilerinin bu yönde güncellenmeye devam etmesi, pek çok farklı sorunu da gün yüzüne çıkarmıştır. Bu sorunlardan bir tanesi, hiç kuşkusuz ki internetten alışverişin güvenli olup olmadığı konusu. Peki, internetten alışveriş yapmak güvenli mi? Aslında bu soruya cevap vermek çok zor değil. Çünkü internetten alışveriş yapmanın taşıdığı bazı riskleri fiziksel mağazalar da taşıyor. Bu nedenle soruya verilebilecek tek kelime cevap “evet” olacaktır.

İnternetten Alışveriş ile Mağazadan Alışverişin Farkları Nelerdir?

Bir ürünü internetten ya da mağazan almak arasında belirli farklar bulunur ve bu farklar, ürünlerin tercih edilebilirliğini doğrudan etkiler. Peki, aralarındaki temel farklar nelerdir?

İnternetten bir ürünü almak, mağazadan almaya göre daha uygun fiyatlıdır. Çünkü mağazaların ödemekle yükümlü olduğu kira, elektrik, su ve doğalgaz gibi giderler internette olmaz.

Mağazaya gitmek, zaman harcamak gerekirken, internette oturduğunuz yerden alışveriş yapabilirsiniz.

İnternet size mağazadakilerden katbekat fazla ürün çeşidi sunar.

Mağazaları tek tek gezerek yapacağınız ürün karşılaştırmalarını, internet üzerinden dakikalar içerisinde yapabilirsiniz.

Bankaların sağladığı güvenli alışveriş olanakları sayesinde, fiziksel mağazalarda olduğu gibi online mağazalarda da güvenli alışveriş yapabilirsiniz.

Yukarıda da görüldüğü üzere, internetten alışveriş yapmanın güven problemi ile ilgili herhangi bir sorunu yok. Üstüne üstlük sağladığı avantajlar ile size mağazalardan çok daha güvenli bir alışveriş imkanı veriyor. Peki, internet üzerinden güvenli alışveriş nasıl yapılır?

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

Güvenli alışveriş için yalnızca internette değil, fiziksel mağazalarda da bir takım hususları dikkate almalısınız. Eğer kendinizi güvene alacak şekilde hareket etmezseniz, alışveriş yapmadan bile dolandırılabilirsiniz. Bunu unutmadan, adımlarınızı daima güvenli atmalısınız. Peki, ama nasıl?

Kendi bilgisayarınız, telefonunuz ya da tabletinizden alışveriş yapmalısınız. Başkasının cihazlarını kullanmamanız oldukça önemlidir.

3D Secure (Güvenli Ödeme) seçeneğini kullanmalısınız. Bu şekilde ödemelerinizi yapmadan önce size onay kodu gelir ve bu onay kodu girildiğinde ödeme gerçekleşir.

İnternetten alışverişlerde tüm kredi ya da banka kartlarınızı kullanmamanız önemlidir. Tek bir kart üzerinden alışveriş yaparak, güven probleminizi azaltabilirsiniz.

Sanal kart kullanabilirsiniz. Sanal kartların içerisine ne kadar para atarsanız, o kadar alışveriş yapabilirsiniz. Kişisel bilgileriniz de barındırılmayacağı için güven sorunu en aza iner.

Kapıda ödeme yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu şekilde ürün kapınıza geldiğinde kontrol edip, daha sonra ödemenizi yapabilirsiniz.

Değişim ve iadesi olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Artık pazaryerleri çoğunlukla koşulsuz şartsız 15 gün içerisinde iade ve değişim imkanı sunmaktadır.

Alışveriş yapacağınız siteler ya da sosyal medya hesaplarındaki yorumları okuyun. Bu size güven sağlayacaktır.

Sitelerin kart bilgilerinizi kaydetme isteklerini daima reddedin. Daha sonra tekrar bilgileri girmek zorunda olmamanız için yapılan bu öneri, güven sorununu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle kart bilgilerinizin kaydedilmesi istenirse bunu reddedin.

Alışveriş yaptığınız sitenin URL adresinin solunda yer alan kilit ikonuna bakarak, bağlantının güvenli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Yukarıdaki adımlara dikkat ederek, güvenli alışveriş yapmanız mümkün. Bu nedenle internetten alışveriş yapmanın güvenli bir yol olduğu rahatlıkla söylenebilir. Böylece sizin için hazırladığımız “İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli Mi?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

3D Secure Nedir?

Kart sahibi kişinin güvenilir bir alışveriş yapması için hazırlanmış bir sistemdir. Bu sisteme göre alışveriş yaptığınızda, karta kayıtlı olan cep telefonuna ya da bankanın mobil uygulamasına gelen kod girilir. Bu kod girilmeden alışveriş onaylanmaz. Böylece kart sahibi dışındaki kimse, izni olmadan alışveriş gerçekleştiremez.

İnternetten Alışveriş Yapmak İçin Ne Gerekli?

Alışverişinizi internetten yapmak için sahip olduğunuz kredi kartı, banka kartı ya da sanal kart yeterli olacaktır. Bu kartlar sayesinde güvenlik olanakları sebebi ile rahatlıkla internetten alışveriş yapabilirsiniz.

İnternetten Market Alışverişi Yapmak Güvenli Mi?

Artık yeni platformlar ortaya çıktığı için market alışverişi için marketlere gitmenize gerek kalmıyor. Bu nedenle internet üzerinden güvenli ödeme seçenekleri ile alışveriş yapmanız mümkün. Ancak çabuk bozulma ihtimali olan sebzeler ya da meyvelerin çok sık alınmaması daha iyi olabilir. Bu durum çürümüş ya da pörsümüş sebze ya da ürün almanızı önleyecektir. Ancak bunun dışındaki market ürünlerini internetten satın alabilirsiniz.

Kredi Kartsız İnternetten Alışveriş Nasıl Yapılır?

Banka kartı ya da sanal kart kullanılarak internetten alışveriş yapmak mümkündür. Bu şekilde kartlarınızda ne kadar para varsa, o kadar alışveriş yapabilirsiniz. Daha fazla alışveriş yapmak için, kartınıza para yüklemeniz gerekir.

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.