Dikey e-Ticaret Nedir?

BlogE-ticaret
Dikey e-Ticaret Nedir?
E-ticaret13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 3 dakika okuma süresi

Dikey E-ticaret belirli bir alanda ürün ve hizmet satışı yapmak isteyen işletmelerin online olarak yapmış olduğu ticaret şekli olarak tanımlanmaktadır. Dikey e-ticaret yapan işletmelerin hizmet verdikleri alanda ya da üretim yaptıkları ürünlerde uzman olduklarını ifade edebiliriz. Gıda üretimi yapan bir firmanın ürünlerini online olarak satışa sunması ya da hizmetlerini paket haline getirmiş bir güzellik merkezinin online olarak hizmetlerini satışa sunduğu bir yapı kurması dikey e-ticaret örnekleri arasındadır.

Dikey e-ticaret modelinin en önemli özelliği spesifik bir ürün ya da hizmet satışını gerçekleştiriyor olmasıdır. Bu tür bir pazarda yer alan işletmeler uzmanlık alanları ile ön plana çıktığı gibi ürün ve hizmet satışı için ürün-hizmet bilgisi ve müşteri kitlesine de esasen hakim olan işletmelerdir.

Bir işletmeniz var ürün ve hizmet bilginiz konusunda uzmansınız ve  müşteri kitlenizide net bir şekilde tanımladığınızı varsayalım. Reel’de müşterilerinizi nasıl ikna edeceğinizi biliyorsunuz peki online bir platformda neler yapmalısınız? Temel bir soru nerden başlamanız gerektiği ile ilgili bir başlangıç noktası olacaktır.

Müşterileriniz sizi neden tercih etmeli? bu tarz bir sorunun karşılığı olan ürün ve hizmetlerinizin faydası, farklılıkları, avantajlı yönleri tüm bunları içeren detaylı bir anlatım kitlenizi çekmeniz açısından fayda sağlayacaktır. İlk aşamayı geçtiniz ve sonraki süreçte aslında yapmanız gereken zamanınızı ve emeğinizi ortaya çıkaracak iş geliştirme çalışmaları yapmanın yanısıra online platformlardaki ve piyasadaki rakiplerinizi tespit ederek piyasadaki durumunuzu ve gelişiminizi takip etmek olacaktır.

Dikey E-ticaretin Avantajlı Yönleri Nelerdir?

Dikey e-ticaret çok az bir yatırım gerektirir. İşletmenin temelde sahip olduğunu üretim ve bilgi donanımı sürece yapılan yatırımın maliyetini önemli ölçüde azaltmaktadır. Karlı bir işletme kurmanın ilk adımı olan iyi bir pazar analizi için gerekli olan bilgi ve donanım kaynağı işletmenin kendi öz birikiminde var olması da iyi bir avantajdır.

İşletmenizin dikey e-ticarete erken giriş yapması her ne kadar rakiplerinizi ortaya çıkarmasa da işletmeniz için ileriye götüreceğiniz her bir adım piyasa da rakiplerinizin oluşmasını da sağlayabilir. Rakiplerinizin olmasının en önemli avantajı işletmenizi ölçümleyebileceğiniz bir referans noktası bulmanızı sağlayacaktır.

Dikey e-ticaretin niş bir pazar olması ve müşteri kitlenizin genele oranla düşük bir payda olması her ne kadar dezavantaj gibi gözükse de sadık müşteri kitlenizi elde etmeniz açısından fırsat oluşturacaktır. İyi bir müşteri deneyimi, iletişim, ağızdan ağıza pazarlama (Word of Mouth Marketing-WOMM) ve sürdürülebilir bir çalışma modeli müşterilerinizin bağlılığını oluşturmak için önem arz etmektedir.

Dikey E-ticaretin Dezavantajlı Yönleri Nelerdir?

Belli bir ürün ve hizmet kategorisi üzerinde çalışmak trafik, satış ve karlılık hacmini daha az olmasına neden olacaktır. Alışveriş trendlerindeki değişiklik dikey e-ticaret üzerinde fazla etkili olmamaktadır. Bu nedenle dönemsel artışlardaki karlılıktan faydalanma oranı azdır. Niş bir pazarda çalışmak niş bir kitleye hitap etmek arama motorlarında etkili olan ürün ve çeşitliliğin görünürlülüğe etkisi düşünüldüğünde daha fazla çaba sarfetmek anlamını taşımaktadır.

Ürün çeşitliliğinin olmaması ve belirli bir kitleye hitap etmek pazar payının düşük olması anlamını gelmektedir. Bu durum sipariş sirkülasyonun düşük olması ve bu durumdan dolayı oluşan lojistik maliyetlerinin yüksek oluşuda üzerinde durulması gereken bir konudur.

İş türünüz ne olursa olsun, aynı şekilde ilerlemeden önce tüm avantajları ve dezavantajları bildiğinizden emin olun. Stratejilere ve pazarlamaya dikkat etmezseniz, işinizi geliştiremezsiniz ve ilerleyemezsiniz . Müşterilerinizin gereksinimlerini nasıl karşılayacağınızı iyi analiz etmeniz başarınız için en önemli çıkış noktanız olacaktır.

İlginizi çekebilir: Yatay E-Ticaret Nedir?

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.