Sanal Mağaza Nedir? Nasıl Açılır?

BlogE-ticaret
Sanal Mağaza Nedir? Nasıl Açılır?
E-ticaret24 Ocak 2024 Çarşamba
~ 4 dakika okuma süresi

Sanal mağaza nasıl açılır diye merak ediyorsanız dijital ortamda ürün satmak istiyorsunuz demektir. Bunun dışında fiziki bir mağazanız varsa bunu yine dijital ortama taşımak da isteyebilirsiniz. E-ticaret olarak adlandırılan süreç günümüzde çok büyük hacimlere işaret ediyor ve siz de hemen sanal mağazanızı kolayca oluşturarak dijital ortamda yerinizi alabilirsiniz.

Sanal Mağaza Nenir?

Sanal mağaza nedir sorusuna sanal ortamda ürün veya hizmet satışının yapılmasını sağlayan sistem olarak yanıt verebiliriz. Kendinize ait bir internet sitesinde veya farklı satış platformlarında sanal mağaza oluşturabilirsiniz. Böylece internet üzerinden satış yapabilirsiniz. Sanal mağaza açmak için fiziki bir mağazaya ihtiyacınız olmadığı gibi fiziki mağazanızı sanal ortama taşımak için de tercih edebilirsiniz.

Temel açıdan sanal mağaza açmak esasında fiziki mağazadan satış açısından farksız bir süreçtir. Sanal mağazanızda da ürünler, isimleri, özellikleri, kredi-banka kartı, havale-EFT gibi ödeme yöntemleri gibi özellikler bulunur. Ürünlerinizin görsellerini ve açıklamalarına yer vererek bir veya yüz binlerce ürün satışı yapabilirsiniz.

Günümüzde geliştirilen özel e-ticaret çözümleri sayesinde ödeme almak, sipariş takibi yapmak, ürünün kargoya verilmesi gibi süreçler de oldukça kolay hale gelmiştir. Tüm bunlarla birlikte sanal mağaza demek günümüzde fiziki bir mağazanın tüm özelliklerine sahip olmak anlamı taşır.

Sanal Mağaza Neden Açılmalı?

Sanal mağaza neden açmalıyım diyorsanız pek çok sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sanal mağaza takibi kolay, her yerden erişim imkanı sunan ve 7/24 hizmet veren bir sistemdir. Özellikle fiziki bir mağazanın belirli çalışma saatleri olması ve belirli bir bölgedeki kişilere hizmet vermesi göz önünde tutulursa sanal mağazanız sürekli açık kalacağı gibi dünyanın pek çok noktasından da kolayca erişilebilir olacaktır.

Sanal mağaza açma avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Günümüzdeki farklı senaryolar kapsamında sermayesiz olacak şekilde bile sanal mağazanızı oluşturabilirsiniz.
  • Saat ve mekan sınırlarını ortadan kaldırarak dünyanın her yerinden her saat alışveriş imkanı sunar.
  • Müşterileriniz için kolayca yönetim yapabilirsiniz.
  • Ödeme entegrasyonları ile beraber farklı banka kartlarından ödeme alabilirsiniz.
  • Dijital ortamda görünecek reklamlar sayesinde fiziki şartlara göre tanıtımınızı çok daha uygun fiyatlarla yapabilirsiniz.
  • Stoksuz satış, XML bayiliği gibi yöntemler ile yüz binlerce ürüne depo sorununuz olmadan yer verebilirsiniz.
  • Sürdürülebilir bir sistem olduğundan yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Bu sebepler başta olmak üzere sanal mağazanızı açarak dijital ortamda yer almaya hemen başlayabilirsiniz.

Sanal Mağaza Nasıl Açılır?

Sanal mağaza nasıl açılır sorusunun yanıtı da oldukça basittir. Dijital ortamda ürünlerinizin yer alması sanal mağazanız için ilk büyük adımdır. Ancak yine de belirli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Öncelikle mağazanızın kendi siteniz üzerinden mi yoksa pazaryerleri üzerinden mi olacağına karar vermelisiniz. Pazaryerleri ilk bakışta daha çok müşteriye ulaşmanız için avantajlı görünebilir fakat pazaryerlerinin kendi kuralları olduğunu unutmamalısınız. Örneğin fiyat belirleme, kargolama süresi, iade şartları ve komisyon gibi durumlar pazaryerlerinde sanal mağazanızın istediğiniz kâr dönüşünü yapmasını engelleyebilir.

Bunun yanında özellikle komisyon oranları pazaryerlerinde yüksek sayılacak bir düzeydedir ve bu da satışlardan elde edeceğiniz gelirin bir kısmını pazaryeri ile paylaşmanız anlamı taşır. Üstelik bu oranlar her satılan ürün için uygulandığından satışlarınız ne kadar çok olursa komisyon giderleriniz de o kadar çok olacaktır.

Bu sebepler yüzünden kendinize ait sanal mağazanız olması çok daha avantajlı ve iyi bir seçenektir. Her şeyden önce fiyatlarınızı, kargolama süresini, iade koşulları gibi çok önemli detayları kendiniz belirleyebilirsiniz. Satışlarınızdan komisyon kesintisi de yapmayacağınız için pazaryerlerinden çok daha uygun fiyata ürünlerinizi satışa da çıkarabilirsiniz. Aynı şekilde kendinize ait bir sanal mağazanız olduğunda markalaşmak da çok daha kolay hale gelecektir.

Bunun yanında ilk başlarda müşteri çekmek ve ürünlerinizi duyurmak istiyorsanız bu durumda kendi sanal mağazanız hem de pazaryerleriyle çalışmak da iyi olabilir. Hatta pazaryerlerinden yaptığınız satışlarda kendi web sitenizi tanıtacak broşür veya tanıtımlar da ürünlere ekleyerek sitenize müşteri de çekebilirsiniz.

Bahsedilen bu noktalara karar verdikten sonra sanal mağaza nasıl açılır sorusu için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle ne satacağınıza karar vermelisiniz.
  • Eğer sıfırdan yani fiziki mağaza olmadan dijital ortamda satış yapacaksanız ürünleriniz hakkında pazar yeri araştırması yapmanız geri dönüşüm oranlarınızı belirlemek için yararlı olacaktır.
  • Hedef kitleniz ve nasıl ulaşacağınız hakkında araştırma yapabilir veya danışmanlık alabilirsiniz.
  • Kendi web siteniz üzerinden sanal mağazanızı açıyorsanız Eticex tarafından sunulan e-ticaret paketleri arasından seçim yapın.
  • Altyapınız hazır olduktan sonra ürünlerinizi yükleyerek, ödeme sistemlerini de entegre ederek satışlarınıza başlayın.

Sanal Mağaza İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Sanal mağaza açmak için kendi web sitenizin olması yukarıda bahsedildiği gibi komisyon oranları, kargo süreleri, iade koşulları gibi noktalarda önemli avantajlar sağlar. Fakat başarılı olmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sitenizin profesyonel bir görünüme sahip olması, kullanıcı dostu olması, arama motorlarına da uyumlu olması önemlidir. Bu yüzden profesyonel e-ticaret altyapısı kullanmalısınız.
  • Siteniz hazır olduktan sonra ürün görsellerini ve açıklamalarını ihmal etmeden girmelisiniz. Açıklamalar hem potansiyel müşterilere bilgi vereceği gibi hem de arama motorlarında ürünlerinizin öne çıkmasında yardımcı olur.
  • Müşteri desteğini ihmal etmeden özenle yapmalısınız. Her zaman memnuniyet sağlayamasanız bile genel memnuniyete odaklanmalısınız.
  • Bazı dönemlerde ürünleriniz için indirim yapmak veya kupon dağıtmak satışlarınızı arttırmanız için yardımcı olur.

Sanal Mağaza Maliyeti Ne Olur?

Sanal mağaza açma maliyeti tercih edeceğiniz altyapıya veya sistemlere göre değişir. Bu noktada Eticex tarafından sunulan e-ticaret altyapıları hem uygun fiyatlı hem de kolay kullanıma sahip olması sayesinde avantaj oluşturuyor.

Sitenizin haricinde ürünleriniz için fatura kesmeniz gerektiğinden vergi mükellefiyeti giderleriniz olacağını da unutmamalısınız. Fakat fiziki bir mağaza açmanın maliyetleri yanında son derece uyun olan sanal mağaza açmak uygun çözümler sunarak satışlarınıza başlamanız için önemli avantajlar sağlıyor!

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz;

N11 Mağaza Açma

Trendyol Mağaza Açma

E-Ticaret Nedir, E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Online Satış Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Şirketi Kurmak

E-Ticaret Sitesi Kurma

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com

E-Ticaret Sistemleri

Ürün ve Hizmetlerimiz

Sözleşmelerimiz

İletişim

Adres,Kozyatağı, Değirmen Sok. Duranbey İş Merkezi No: 19 D: 8, 34742 Kadıköy/İstanbul
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.